Помощни средства, въпроси и отговори

Въпроси и отговори за помощни средства, получаване на помощ за закупуването им, права на хората

Част II. Начало 17.12.2016г. ( Продължение на Въпроси и отговори – частI )

 

Тази страница е продължение на Част I. (начало 2012г до декември 2016г.)  Въпроси и отговори. В тази част I има описани много действителни случаи и може би ще намерите подобен на Вашият случай. Случаите са събрани през годините. Има подробни отговори по различни случаи и казуси. Зададени въпроси за правата им от хора с увреждания и възрастни хора, от близките им които се грижат за тях. Отговори и съвети. Получаването, правото им на помощни средства и отпускане на помощ за закупуването им. На тази страница са описани всички зададени въпроси и отговорите им от първия зададен въпрос през 2012г. : Въпрос  за лежащо болен и  антидекубитален дюшек. Зададен от Г.Щ. от Бургас  на 21.08.2012г. 20.39 ч. до последния зададен въпрос през декември 2016г.

 

В електронната ми поща etvoev@abv.bg  възрастни хора, хора с увреждания, инвалиди и техните близки са ми задали конкретни въпроси отнасящи се до помощните средства и медицински изделия необходими за обслужването им в бита самостоятелно или с чужда помощ. По-долу са публикувани въпросите им с моите конкретни отговори с коментари. 

 

 

 

 

Публикуваните по-долу въпроси и техните отговори са в пряка връзка с правата на хората с увреждания: Инвалиди с ТЕЛК, възрастни хора и хора с увреждания без ТЕЛК, болни хора. Въпросите са публикувани така както са зададени, без редакция от моя страна и с инициали за да се спази анонимността(в случая не е важно кой е задал въпроса).

Подробна информация за правата на тези хора има на страница:  Права. Хора с увреждания

Част от информацията на тази страница: “ Права за които повечето хора не знаят или не са чували за тяхМалко известно е сред обикновените хора че тези които по най-различни причини са трудно подвижни или лежащо болни, съгласно Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) са хора с увреждания и се ползват със същите права за  получаване на помощ от Агенция за социално подпомагане (АСП) за закупуване на помощни средства както инвалидите при това без да  имат ТЕЛК и без да са инвалиди с група инвалидност. В същото време тези с ТЕЛК и група инвалидност имат права за  получаване на помощ от АСП за закупуване и на други помощни средства освен тези вписани в ТЕЛК-а. Честа заблуда е че хората с увреждания са само инвалидите с Експертно решение, ТЕЛК и група инвалидност.“

Случаите на отказ на Агенция за социално подпомагане и последващо отпускане на целева помощ за закупуване на помощни средства са подробно описани с документи, факти и съвети на

Откази на АСП

 

Нашият съвет. Преди да предприемете каквото и да е,
пишете ни на etvoev@abv.bg или посетете офис-магазина ни в центъра на София, ул.Шандор Петьофи № 1, 02/851 9962, 02/851 9375, 0888 803280 където ще  получите  съвети, какво да направите  съобразно вашият конкретен случай. По-добре е преди да отидете до личния лекар, ЛКК комисии или съответната териториална Дирекция ”Социално подпомагане” да ни се обадите.  Нашата консултация е безплатна. Така ще загубите по-малко време и ще знаете какво да направите. 

 

Прочетете информацията за Корупция при помощ от АСП.

Злоупотреба на длъжностни лица в  лекарски комисии, лични лекари  и лицензирани фирми при получаване на помощни средства с отпусната помощ  от Агенция за социално подпомагане. Какво да направите? Съвети. С какво могат да злоупотребят служителите на Териториалните дирекции социално подпомагане ощетявайки нашите права при получаване на целева помощ? Кога служителите на на Териториалните дирекции социално подпомагане имат право законно да откажат целева помощ за закупуване на помощно средство при напълно изрядни документи Заявление и Медицински протокол от ЛКК?

 

 

Зададени въпроси и техните отговори(част II)

 

 

• 04 01 2018 В.М. Кислородотерапия вкъщи. ХОББ. Медицински кислород в домашни условия

Баща ми има ХОББ и застойна сърдечна недостатъчност. Лекарите казват, че вече ще му трябва кислород и вкъщи. Интересува ме какви са цените на продуктите Ви в тази насока.

Отговор на Георги Воев:

Медицински кислород в домашни условия може да осигурите по два начина:
-от предварително напълнена под налягане с медицински кислород бутилка
-от кислороден концентратор произвеждащ на място медицински кислород

Няколко важни момента при ХОББ, клъстерно заболяване и други заболявания изискващи лечение с медицински кислород :
По лекарско предписание се приема количество медицински кислород изразено дебит/ в минута и продължителност на приемане на кислорода в минути. Когато поради различни причини няма указания на лекуващия лекар се приема за нормално приемането на медицински кислород за лечение 1-2 литра/минута с продължителност до 45минути.

При дебит 1л в минута за бутилка от 2литра ще бъде изчерпан кислорода за 6.67 часа непрекъснато подаване на кислород, за бутилка от 3литра за 10 часа, за бутилка от 5литра за 18.33 часа.

Кислородния концентратор ще подава непрекъснато кислород до 5л/мин или до 10л/мин в продължение на 8 часа и след 15 минути почивка още 8часа и т.н. Кислородния концентратор е предвиден за непрекъснато подаване на кислород с кратка почивка на апарата от 15 минути на всеки 8 часа работа.

С една дума според консумацията на нужния кислород оптимално в къщи може да използвате бутилка или концентратор. Ако искате във всеки момент да имате под ръка кислород и да не се занимавате с носене и пълнене на бутилки най-практични(но по-скъпи!) са концентраторите.

Според дебита и продължителността на приемане на кислорода може да използвате лека за носене за зареждане бутилка с вместимост 2,3, 5литра или кислороден концентратор произвеждащ кислород до 5 или до 10 литра/мин.

В моя сайт https://voevmedical.com/ може да намерите конкретна информация на страници:

 Кислородна терапия, наем и продажба. Лечение Кислородна терапия, наем и продажба. Лечение  
Обзорна статия с практически съвети

Кислороден концентратор или кислородна бутилка? Кислороден концентратор или кислородна бутилка?
Кислородна бутилка или кислороден концентратор да изберем за лечение с медицински кислород вкъщи?

Домашен кислороден концентратор IREN Домашен кислороден концентратор IREN

Мини кислородни бутилки за дишане Мини кислородни бутилки за дишане

Раздел Кислородни бутилки, концентратори Кислородни бутилки, концентратори

Ние продаваме и отдаваме под наем, както леки алуминиеви бутилки за кислород така и кислородни концентратори. Условията и цените ги има в страниците с преките връзки описани по-горе.

 

• 03 01 2018 В.М. Рампа за инвалидна количка

Имам познат на инвалидна количка, парализиран от Множествена склероза, много трудно движи ръцете и краката си. Живее на нисък първи етаж в жилищна кооперация в жк „Младост“ 1, гр. София, а от входната врата го делят не повече от 10-тина стъпала (реално мисля че бяха 5-6). От години не е напускал дома си, тъй като в жилищния блок няма конструкция, позволяваща на инвалидната количка да слезе по стълбите. Човекът ползва асистент, но тя е дама и няма физическа възможност да извършва силови процедури като вдигане и смвъкване на количката и на болния пациент. В желанието си да му помогна да се почувства малко по-пълноценен и свободен, попаднах на Вашия сайт и разгледах предложенията Ви, които силно ме впечатлиха.

Отговор на Георги Воев:

Вижте преносимата мобилна телескопичната рампа.
Може би тя ще Ви свърши работа.(За 5-6 стъпала)
Поставя се върху стъпалата и се прибира обратно в къщи.

Олекотена рампа 77-210см модел 8161

 

• 22 12 2017 Х.П.  Сертификати от съответните български институции устройства за преодоляване на стълби от хора с инвалидни колички

Интересува ме дали за предлаганите от Вас устройства за преодоляване на стълби от хора с инвалидни колички имате сертификати от съответните български институции, с които да се доказва изпълнението на изискванията за технически параметри и безопасност при експлоатация.
С какво бихте гарантирали, че тези устройства отговарят на изискванията на Наредба 4/2009 г.
за достъпна среда и биха могли да се ползват законосъобразно и при обществени сгради и пространства?

Отговор на Георги Воев:

Важно! Предлаганите устройства за преодоляване на стълби от хора с инвалидни колички и рампи са внос от страни от Европейски съюз Италия и Гърция и като такива отговарят на съответните изисквания по европейски директиви. По техническите им характеристики и параметри според това къде и за какво смятате да ги използвате трябва да проверите дали отговарят на изискванията на съответния обект и конкретен случай.

Например Стълбищен катерач Sherpa

Максимална височина на стъпалото – 2 см, Минимална ширина на стълбите – 90см, минимално пространство за маневри – 97х97см, минимална площадка за маневриране при U-образни стълби – 97х180см.

Обърнете внимание че катерачите не се управляват от хората на инвалидната количка, а от придружаващо лице. За рампите – например телескопичната рампа трябва да се постави предварително върху стъпалата за постоянно или в момента на ползване . В същото време наклона на изкачване и спускане по телескопичната рампа дали е подходящ за конкретния случай трябва Вие да проверите преди да поръчате и закупите. Рампите и Устройствата за преодоляване на стъпала и стълби ги доставям по поръчка на клиента и клиента преценява дали са подходящи за конкретния случай и дали отговарят на изискванията за обекта и предназначението им.

 

Преодоляване на стълби Sherpa, Yack KSP Италия

 

Олекотена рампа 77-210см модел 8161

 

 

• 15 12 2017 Ж.В. Имам ли право на помощ за закупуване на лпс и до колко к.с. Мускулна дистрофия и ТЕЛК-100

Аз съм с мускулна дистрофия и ТЕЛК-100.Имам ли право на помощ за закупуване на лпс и до колко к.с.

Отговор на Георги Воев:

Съгласно Правилник за приложение на Закон за интеграция на хората с увреждания ППЗИХУ

Чл. 48. (1) Хората с трайни увреждания, чието придвижване е затруднено, имат право на целева помощ за покупка и/или приспособяване на лично моторно превозно средство в размер 1200 лв., ако средномесечният доход на член от семейството за последните 12 месеца е равен или по-нисък от трикратния размер на гарантирания минимален доход. (2) Хората с трайни увреждания получават целевата помощ по ал. 1, ако отговарят и на следните допълнителни условия:

  1.  да имат определена от ТЕЛК/НЕЛК над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане; 2. да са работещи или учащи се; 3. да не са ползвали финансови облекчения за внос на лично моторно превозно средство.

Чл. 49. Хората с трайни увреждания имат право на финансови облекчения при внос на лично моторно превозно средство по ред, определен от Министерския съвет.

При заболяване мускулна дистрофия съгласно ППЗИХУ имате право на целева помощ от АСП за закупуване на акумулаторна количка(скутер) в размер на 3019лв ако не можете да се придвижвате самостоятелно с обикновена рингова инвалидна количка, физически и психически сте в състояние да управлявате акумулаторна количка и сте с увреждания на ръцете и краката.

 

• 13 12 2017 Д.Н. Възрастен. Операция смяна на тазобедрена става. Рехабилитация. Помощни средства

Здравейте, малко съм объркана и не зная дали ще можете да ми помогнете. На 06.12.2017г. моята майка претърпя операция за смяна на тазобедрена става. Тя все още е в болница, прави по няколко крачки с проходилка,която и е дадена от отделението, но и предстои изписване и аз се питам- а сега накъде. Има ли право на безплатни помощни средства,а ако има,какъв е редът. Тя е възрастна и ще отнеме време,за да се възстанови,а аз не знам как да и помогна. Има ли право на рехабитация. Благодаря Ви предварително 

 

Отговор на Георги Воев:


В моя сайт https://voevmedical.com/

на страница Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни
съм публикувал информация за възрастните хора и как да се възползват от ЗИХУ(Закон за интеграция на хората с увреждания) и ППЗИХУ Правилника за приложението му.

С една дума майка ви като възрастен човек има същите права както инвалидите с ТЕЛК по отношение на помощните средства.
След смяна на става ако тя е трудно подвижна или е лежащо болна(ако е много възрастна) може да получи помощ от АСП за закупуване на помощни средства.

Рехабилитация. Също така с направление № 7 от личния лекар може да продължи рехабилитация(7-10 дни) в друго болнично заведение за долекуване след като я изпишат от болницата, където са извършили операцията. 

Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни

8. Малко известен факт за правата на възрастните хора. Възрастните хора са хора с увреждания ако са трудно подвижни или лежащо болни дори ако никога през живота си не са били болни и не са лежали в болница(болнично заведение).  Много хора грижещи се за възрастните си родители или за техни близки не знаят това и мъчат близките си и самите те се мъчат в обслужването им, а закона е предвидил в този случай на практика безплатни проходилки, тоалетни столове и столове за баня, инвалидни колички за придвижване, а за лежащо болните специални антидекубитални дюшеци за предпазване от получаването на рани от залежаване, „декубитуси“…

 

Страници със специализирана информация:

За трудно подвижни хора помощни средства и медицински изделия

 

За лежащо болни помощни средства. Дюшек за легло, лифтери

 

Съвети за възрастни при помощ от социалното

 

След смяна на става

 

• 12 12 2017 Г.Г Право на помощ от АСП за триколка и електрически скутер(акумулаторна количка)

 

Прочетох доста неща от Вас и за това се обръщам за съвет какво да направя.
Но да се представя: Казвам се Г… от гр. Меричлери на възраст съм 76 години.
До скоро се радвах на що годе добро здраве, но… от една година страдам от остри болки в коленете. С направление от личната лекарка се явих болницата в Димитровград и след преглед от специалист бе установено, че двете ми стави са за смяна.За което нямам финансови възможности , а и страха ми е по голям.С една дума не мога да се реша и да извърша това. До някъде реших проблема ,като си закупих втора употреба мини скутер E- SCOOTER , което ми помага за по лесно предвижване.Лесно, но е с две колела и според възрастта си искам да си закупя една триколка която да ме улесни при предвижването.Отидох при личната лекарка , която ми приготви документи и направление за помощ отСоциалните.Но…след като ме изслушаха ми препоръчаха да отида до Хасково и се явя пред ЛКК,а от там да отида до Болярово за заверка.Та аз едва вървя въпреки ,че бастуна ми помага. Но така ми била съдбата. Ще Ви моля можете ли да ми дадете някакъв съвет.

Отговор на Георги Воев:

За съжаление триколката не е от помощните средства, за които можете да получите от Агенция за социално подпомагане помощ за закупуване.
Помощ за закупуване от Агенция за социално подпомагане за акумулаторна количка(скутер) на 4 колела може да се получи при определени условия: да имате увреждане на ръцете и краката, да не може да се придвижвате самостоятелно и да сте психически и физически здрав да я управлявате. Подробности и на какви условия трябва да отговаряте може да намерите на страниците в моя сайт

Отказ на социално подпомагане за отпускане на помощ за закупуване на акумулаторна количка
Отказ АСП за АК

Зададени въпроси за правата им от хора с увреждания и възрастни хора, от близките им които се грижат за тях. Отговори и съвети
Въпроси и отговори

 

 

• 26 11 2017 В.Д Имам ли право на кислородна бутилка с ТЕЛК?

Здравейте,питам дъщеря ми е онкологично болна,с ТЕЛК, рака е от 2004 год на двете гърди,има 3 операции,в момента сме на 9 химиотерапия,,има ли право на кислородна бутилка с ТЕЛК….

Отговор на Георги Воев:

За кислородни бутилки не се полага целева помощ  от Агенция за социално подпомагане/АСП/ съгласно ЗИХУ и ППЗИХУ-приложение № 7.
Обаче може да кандидатствате пред АСП за индивидуална помощ  във връзка с приемането на медицински кислород в домашни условия.

• 03 10 2017 Д.Д Ортопедични обувки, медицински протокол, обжалване на Социално подпомагане и изпращане на ТЕЛК

Искрено се надявам да ми помогнете. На 12.09.2017 с детето ми посетихме ортопед, който установи, че синът ми е с плоскостъпие и със скъсени ахилесови сухожилия. На база на прегледа , д-р. Челебиев написа протокол за отпускане на ортопедични обувки. Подадох си документите в ДСП на 27.09.17 и на 03.10.17 получих писмо , което е с дата 28.09.17 ,с което ме уведомяват, че е инициирана процедура по обжалване пред ТЕЛК на основание чл.112, ал. 1 , т.2 от закона за здравето. Какво трябва да правя?

Отговор на Георги Воев:

На страница в моя сайт : Въпроси и отговори

подробно съм обяснил за практиката на Социално подпомагане да използва това си право дадено от закона и да изпрати на ТЕЛК при ясни случаи и да протакат с идеята правоимащият сам да се откаже от правото си.

Трябва да проверите в отказа- мотивите за отказа. Ако считате че мотивите за отказ не са основателни и че медицинския протокол е изряден има срок за обжалване и в този срок(има го в отказа) може да обжалвате пред Регионалната дирекция за социално подпомагане.

 

Следват два въпроса и един отговор

• 30 09 2017 Т.В. Антидекубитален дюшек и възглавница, електрическо легло, стол за баня…

ЗДРАВЕЙТЕ! ПИШЕ ВИ ВАШ КЛИЕНТ! ИМАМ НУЖДА ОТ АНТИДЕГУБИТАЛЕН ДЮШЕК И ВЪЗГЛАВНИЦА ЗА СЯДАНЕ И СПАНЕ! ИАМ НУЖДА ОТ ЕЛ;ЧЕТИРИКОЛКА ОТ 3500! ИМАМ НУЖДА ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКО ЛЕГЛО И СТОЛ ЗА БАНЯ! МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ СЪДЕЙСТВАТЕ ДА ГИ ПОЛУЧА БЕЗПЛАТНО ЧРЕЗ АПИ! КАТО РАЗЛИКИТЕ ЩЕ СИ ДОПЛАТЯ ! ИЗПРААМ ВИ РЕШЕНИЕТО МИ ОТ ТЕЛК!

• 11 10 2017 А.А. Болестта на Бехтерев и акумулаторна количка

Здравейте.казвам се Александър на 36.години.с ТЕЛК.съм.95.процента.на хемодиализа съм.имам грабначно заболяване Бехтерев.трудно ми е да ходя на дълги растояния.сам живея родители починали.искам акумолаторна количка.но незнам дали имам това право.

 

Помощ за ЕЛЕКТРИЧЕСКО ЛЕГЛО  не се полага помощ.

Отговорите на останалите въпроси може да намерите на страници:
Откази на АСП

Отказ АСП за АК.

 Въпроси и отговори

Помощ за закупуване Отпускане на целева помощ за закупуване на помощни средства и медицински изделия

 

• 25 09 2017 М.И. Целева помощ от АСП за перука, дамско тупе, епилация

Попаднах на вашият мейл от нета. Добре ,че ви има. Имам проблема от 7години. Съвсем случайно научих за тази възможност. Личната ми лекарка нямаше никаква информация.
След консултация ми даде направление и ме прати да иптам в Кожен диспансер.Там изобщо не бяха чували за такава услуга и комисия.Препратиха ме да питам в Онкодиспансера.Там също не знаеха нищо по въпроса. И пак случайно една г-жа от опашката на рецепция ме насочи към една болница в града. Там на рецепция ми казаха -да има такава комисияОставете епикризи,Копие от лична карта и 20 лв. 20лв са 20% от 100лв. След седмица взех протокола и подадох документи в АСП . След 15 дни получих отказ …Протокълът е издаден от хирургична комисия ,а моят проблем ендокринологичен. Без никакви обяснения повече…поне да ми кажат къзе в града има такава комисия.
………
Моите въпроси…съгласно кой документ имам право на Перука. Сумата ,която отпускат твърда ли е или варира от заболяването ,от материалния статус на кандидатсващия . Аз съм пенсионер .За съжаление заболяването ми е необратимо. Еднократно ли получавам тази помощ или периодично. Имам ли право на помощ за епилация на лицето …т.к. окосмяването е почти мъжко ,а епилацията е не по-малко от 80 лв. на месец,затова и аз не я ползвам. …………………….
Освен перуки ,предлагта ли се и дамски тупета със залепване и какви са цените …по-скъпи или по-евтини от перуките иимам ли право на такова. Как да подходя от тук нататък

Отговор на Георги Воев:

Съгласно приложение № 7 от ППЗИХУ(Правилник за приложение на Закон за интеграция на хората с увреждания) имате право на 1бр. перука със срок на експлоатация 1 година ако приложите към Заявлението към АСП(Агенция за социално подпомагане):
1. Протокол от специализирана ЛКК по профила на заболяването или Експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.  В случаите когато няма такава ЛКК по т.1 медицинският протокол може да се издава от специализирана ЛКК към Комплексен онкологичен център или към Специализирана болница за активно лечение по онкология.
2. Съгласно: Заповед № РД 01/319 от 02.04.2008 г. Пределни размери /лимити/ на помощите за изработване, покупка или ремонт на ПСПС и МИ за хора с увреждания целевата помощ, която се отпуска за перука е 100лв.
3. След изтичане на 1 година от получаването имате право на нова перука.

Ако документите са Ви изрядни, нямате проблем да получите целевата помощ от 100лв за перука.

*Ако отказа, който сте получили е писмен- в него има вписани мотивите за отказа.
 Ако устно са Ви отказали- отказа няма никаква стойност.

Важно! При получен писмен отказ има вписан срок в който може да бъде обжалван отказа.

Имам ли право на помощ за епилация на лицето …т.к. окосмяването е почти мъжко ,а епилацията е не по-малко от 80 лв. на месец,затова и аз не я ползвам.  Освен перуки ,предлагта ли се и дамски тупета със залепване и какви са цените …по-скъпи или по-евтини от перуките и имам ли право на такова.

За тези неща нямате право на целева помощ.

 

 

• 22 08 2017 В.Н. Връщане на АСП помощни средства

Когато бъде отпуснат пълен комплект за лежащо болен, но болният решава, че след време например инвалидна количка не му е нужна, а само дюшек, какво се прави? Задължително ли е да върне количката?

Отговор на Георги Воев:

Помощните средства купени с помощ от АСП са собственост на АСП.
Според закона щом не са нужни вече трябва да се върнат на АСП, за да се ползват и от други.
Никой не може да Ви задължи да се върне целия комплект-връща се това от което вече нямате нужда.
Това е по Ваша преценка от кое вече нямате нужда.
Друг е случая когато почине правоимащия преди да е изтекъл срока на експлоатация.
Тогава целия комплект трябва да се върне на АСП
Всички тези  въпроси са в правомощията на АСП и е редно да се обърнете към тях, но не е лошо да си знаете правата.

Допълнително зададен въпрос: вие от фирмата какво правите с върнатия дюшек?

Здравейте отново. Имам друг въпрос. След като задължително трябва да се върне средство, което не се използва, например пасивен дюшек, вие от фирмата какво правите с върнатия дюшек? И нормално ли е пасивния дюшек да бъде без етикет, а само облечен в найлон? Благодаря.

Отговор на Георги Воев:

Здравейте,
Грешно сте разбрала. Не ги връщате във фирмата от където сте ги взели помощните средства, а ги връщате в АСП.

Ще разширя отговора си за хората на които АСП ще предложат да ползват върнатия от Вас дюшек без значение активен или пасивен и без значение как е опакован от Вас.

Моят съвет към тези хора е: Не вземайте от АСП дюшек ползван от други преди Вас. В дирекциите на АСП нямат условия за дезинфекциране на ползвани от други антидекубитални дюшеци. Искайте си от АСП полагащите Ви се 372лв за да си закупите нов антидекубитален дюшек. Това е Ваше право и никой не може да Ви го отнеме.

14 08 2017 С.А.  Условия и необходими документи за кандидатстване за отпускане на помощ за закупуване на помощни средства за трудно подвижен,без телк.

Интересува ме какви са условията и необходимите документи за кандидатстване за отпускане на помощ за закупуване на помощни средства за трудно оодвижен,без телк

Отговор на Георги Воев: Вижте информацията на тази страница по-долу и на страници:

Инвалидна количка за 100лв и нова за 350лв

Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни

от моя сайт  https://voevmedical.com/

14 07 2017 E.В.  Социалните ще отпуснат ли пари за облегалка, колан за трудно подвижни пора, въртяща се опора за крака и катерач за стълби

 

Майка ми е първа група с чужда помощ след инсулт. 
Възползвахме се от безплатен дюшек, проходилка, стол и количка. 
Направихме й операция на крака и вече не мога да я вдигам и извеждам навън. 
Дали от социалните ще отпуснат пари за облегалка, колан за трудно подвижни пора, въртящото, нй което стъпва и катерач за стълби.
Отговор на Георги Воев
Тези изделия не са включени в помощта от АСП.
Може да ги закупите само на свободна продажба с Ваши средства.

04.07.2017 М.Д.  Система за събиране на урина при мъже

Здравейте, бих искала да попитам дали имате в наличност   Система за събиране на урина при мъже Урокс/UROX

Отговор на Георги Воев

Преди години го продавахме.

Имаме по-добър вариант:
Катетри тип презерватив, изпускане на урина

Урошийтс презерватив се ползва заедно с Conveen уринаторна торбичка(600ml/45см) с 2бр. колани за прикрепване към крака.

20.06.2017 К. Д  Проблем със задържане на краката към педалите, колело и 100% увреждане

Здравейте, синът ми е със 100% увреждане и имаме колело ,но има голям проблем със задържане на краката към педалите. До сега беше с лепки,които заших ,но не са добро решение. Можете ли да ми помогнете с решаването на този проблем.

Отговор на Георги Воев

Най-добра консултация може да Ви даде производителя на триколки Георги Пейков
http://ecotrikebg.com/
 Може да се свържете с него:
ecotrikebg@gmail.com
+359 87878 2742
  +359 87906 0511

11.06.2017 Л. К  Финансиране на фирма на инвалид 54%

Имам 54% инвалидност с право на работа и съм собственик на ЕООД. Бих желала да кандидатствам по програмата за 2018 г., по програмата на АХУ за финансиране на фирми за козметично и фризьорски оборудване и за целта желая да си подготвя проект, какво ще ме посъветвате? Искам да си разширя дейността и обновя салончето си с цел по-добра печалба и нови клиенти.

Отговор на Георги Воев

На моята страница в сайта ми Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни
съм публикувал някои съвети. Като начало прочетете информацията на тази страница.
Част от съветите:
“ …Практични съвети от Воев за хората, които ще кандидатстват по проектите:

-следете в сайта на АХУ за обявяване финансиране по проектите

-още сега, предварително се запознайте с методиката, изискванията и условията за кандидатстване. Четете внимателно.

-щом се обяви финансиране, насрочете си среща в АХУ за консултации, откъдето може да получите ценни съвети/ако желаят да ви ги дадат/

-важни условия за успех са:

– спазване стриктно на всички изисквания по методиката

– темата на проекта трябва да е актуална и значима за АХУ.

– преди кандидатстване задължително насрочване консултация в АХУ.

– работното място да е трайно/не сезонно/

– предвиденото оборудване в проекта трябва да е свързано с работното място и методиката.

-Използвайте времето преди обявяване на финансиране на проектите да се запознаете с методиката, където са описани изискванията. Когато се обяви финансирането започва да тече срок, времето през който ви трябва за подготовка на документите…“

 

05.06.2017 В.Й.  Инвалидна количка на ток,тип скутер, отпуснат преди 6 години, сега починал.

Имам нужда от съвет и срещнах вашия имейл в нета.
Става въпрос за инвалидна количка на ток,тип скутер,който беше отпуснат на майка ми преди 6 години. За съжаление тя почина преди няколко дни.Гаранцията на скутера е 10 години.
Искам да попитам има ли някаква възможност да остане да го ползва баща ми, да кажем с плащане на някаква сума от наша страна за оставащите четири години.

Отговор на Георги Воев

Може да го ползва баща Ви, но на безплатен ремонт през Социално подпомагане нямате право.
По закон, ако Ви го поиска Социално подпомагане скутера трябва да им го върнете.
Гаранцията на скутера е 10 години.
 Няма такава гаранция.
Има осигурен ремонт за 10 години с помощ от Социално подпомагане.
Във вашият случай със смъртта на майка Ви по закон скутера трябва да го върнете на Социално подпомагане.

11.04.2017 С.С  Дете на 3г. Кой назначава специализираните уреди- проходилки, колела и т н?

Извинявам се, ако задавам въпроса не където трябва, но съм в пълно невидение по темата.
Дъщеря ми е на 3г диагностицирана с ДЦП. В ТЕЛК решението не е допълнително написано нищо освен степента-75%
Правим изследвания, ходим на прегледи и правим всеки ден рехабилитация с рехабилитатор.
Не е проходила все още и се интересува ме кой назначава специализираните уреди- проходилки, колела и т н?
Искам да и помогна да бъде самостоятелна доколкото е възможно за състоянието и.
Ако може някои от уредите да са и полезни бих желала да и служат, но няма информация. – кой , какъв/ какво би и било в полза?
 

Отговор на Георги Воев

Какви помощни средства може да използвате за детето Ви със заболяване  ДЦП трябва да се консултирате с лекар специалист или лекуващия лекар. 

Що се отнася до получаване на целева помощ от Агенция за социално подпомагане (АСП) за закупуване на помощни средства за Вашето дете мога да кажа следното:

  1. Имате право на целева помощ от АСП за закупуване на инвалидна количка(486лв), антидекубитален дюшек(372лв) и възглавница(65лв), комбиниран стол за тоалет и баня(331лв). Вместо антидекубитален дюшек и възглавница може да получите помощ за проходилка(72лв) и 2 бастуна 3 ли 4 опорни, съгласно ППЗИХУ прил.№ 7

Инвалидните колички и проходилките със специални конструкции за хора с  ДЦП са доста по-скъпи от 486лв и 72лв. 3 колесни колела и други подобни специални помощни средства са извън целевата помощ от АСП.

Закона не прави разлика за дете или за възрастен освен в срока за експлоатация. Например инвалидна количка за дете се отпуска за 3 години експлоатационен срок, а за възрастни за 6 години. Помощта от АСП е една и съща.

Може да кандидатствате  в АСП за индивидуална помощ за закупуване и тогава отпуснатата помощ може да е по-голяма.

  1. Тъй-като в ТЕЛК-а не са изписани се изважда Медицински протокол от ЛКК с описаните помощни средства и заедно с този протокол се подава заявление в АСП по адреса на местоживеене по Вашата лична карта за отпускане на помощта.

Може да разгледате специализираните страници в сайта ми:

Инсулти, множествена склероза, мускулна дистрофия…

Множествена склероза, мускулна дистрофия, инсулти, ДЦП и други неврологични заболявания, помощни средства за хора с тези заболявания. Възможности за получаване на помощ за закупуване на технически помощни средства от Агенция за социално подпомагане. Права и възможности за активен живот

За ДЦП и детски инвалидни колички

Проходилки

Инвалидна детска проходилка с дърпане, Проходилка с четири колела за рехабилитация

31.03.2017 И.И Получен отказ от АСП. Обжалване. Получена Заповед за отпускане помощ от АСП

Днес си получих заповедта-отпускат ми средства за обувки и стелки-това,за което се борих през тези месеци.Равносметката от моето "опълчване" е 1 пропусната година и 1 ненужно явяване на ТЕЛК,което да докаже/не знам на кого/,нещо вече доказано и описано в документите ми. Развитие на случая отразен по-долу на тази страница ( 17.12. 2016 И.И. Получен отказ от АСП за ортопедични обувки и стелки с изтекъл срок за обжалване)

• 

 17.03.2017 А.Г  Скутер предпазващ от дъжд. На какво имам право с ДЦП освен скутера?

Аз искам да ви попитам няоколо неща, тъй като вие ми дадохте скутер чрез общината преди известно време където аз съм ви много благодарен, че вече не съм затворен в къщи скутера е моят живот! Първият ми въпрос е дали имам право за още безплатни неща?   Втория е тези скутери внос от чужбина ли са и ако ДА вие правите ли внос по поръчка, същност аз търся нещо затворено да ме препазва от дъжд дори и за по дълго пътуване градско аз съм ви прикачил едни неща да видите какво търся  http://inv-kolichki.eu/viewnews.php?id=82 Третият е дали моя скутер има давност? Аз съм отворен за съвети тъй като вие сте най – внимателна и сериозна фирма, затова питам вас!

Отговор на Георги Воев

…дали имам право за още безплатни неща?
За да Ви отговоря на този въпрос трябва да имам информация за:
Какво Ви е заболяването, какви са уврежданията, за какво сте получил целева помощ от АСП и т.н.

Втория е тези скутери внос от чужбина ли са и ако ДА вие правите ли внос по поръчка, същност аз търся нещо затворено да ме препазва от дъжд дори и за по дълго пътуване градско аз съм ви прикачил едни неща да видите какво търся  http://inv-kolichki.eu/viewnews.php?id=82

От Израел има подобни скутери. Много са скъпи и по принцип са финансово недостъпни за хората от България.
Третият е дали моя скутер има давност?
 Скутерите с помощ от АСП са за 10 години. След като изтекат 10 години имате право на нов без да връщате старият скутер.

Допълнителна информация към зададения въпрос 20.03 2017: с 95 „%  валиност съм получил съм само скутера, заболяването ми е  Детската церебрална парализа , имам парализа на дясната страната и трудно говоря

 Отговор на Георги Воев: Имате право на целева помощ от АСП още на:
тоалетен стол и стол за баня или комбинирания вариант
антидекубитален дюшек и възглавница(ако сте лежащо болен!)

вижте страница: Инсулти, множествена склероза, мускулна дистрофия…

Инсулти, множествена склероза, мускулна дистрофия…

Можете да кандидатствате с проект пред АХУ за безвъзмездна субсидия до 20 000лв

вижте страница: Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни

Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни

Допълнително зададен въпрос от А.Г на 23.03.2017 Имам ли право на бастун от АСП?

Отговор на Георги Воев: Вие сте получил целева помощ за акумулаторна количка(скутер) тъй-като не можете да се придвижвате сам и са Ви увредени краката и ръцете. Ако може да се придвижвате с бастун нямате право на скутер. Кое избирате-скутер или бастун?

 

 

25.02.2017 Е.Х Операция на тазобедрената става – трябва да се заплатят 1600лв. Парите възстановяват ли се  от социалните?

Искаме да попитаме нещо относно помощи за инвалиди. Тъй като свекърва ми има ТЕЛК 95% и е трудно подвижна имаме отпуснати колички и т.н. Тези дни тя падна и си счупи крака направиха и операция като и поставиха паланка на тазобедрената става и трябва да заплати 1600лв. От наши близки знаем че тези пари се възстановяват от социалните но от там казаха че те давали само колички. Може ли да ми кажете къде и как трябва да оправим документите ако наистина е така.

Отговор на Георги Воев

Отпуска се Целевата помощ от Агенция за социално подпомагане( АСП ) само за закупуване на помощни средства като инвалидна количка, проходилка, тоалетен стол и т.н.  За заплащане на разходи за извършени операции съгласно ППЗИХУ не се отпуска помощ от АСП.

Специализирани страници в моя сайт http://voevmedical.com/

След смяна на става      След смяна на става

Ред за получаване

Помощ за закупуване

 

19.02.2017 З.С  Как да кандидатствам за отпускане на субсидия за самостоятелен бизнес

Искрено се радвам, че попаднах на Вашия адрес. По професия съм учителка по математика и информатика, но за съжалени 8 години почти без работа. С решение на ТЕЛК 74% за диабет, ХОББ и др. с право на работа. Навърших възраст за пенсиониране, но не ми достигат 2 години трудов стаж. Водих се на бюро по труда и за 8 години нямам нито един пропуснат подпис, но без резултат. Сама съм и не бих желала да Ви товаря с това тази безработица как се отразява на здравето ми.

Ясно е, че никой не информира за правата на хората с ТЕЛК ( имам впредвид служители от АСП ) и аз много се надявам да получа пълна информация от Вас как да кандидатствам за отпускане на субсидия за самостоятелен бизнес. Желая да сте живи и здрави и предварително много благодаря.

Отговор на Георги Воев

Агенция за хората с увреждания(АХУ) финансира проекти за получаване на субсидия от средствата на Агенцията за хората с увреждания. http://ahu.mlsp.government.bg. В раздел Проекти/програми са условията за кандидатстване. Всяка година обикновено февруари се публикуват съобщенията за обявените конкурси за кандидатстване по проекти. Всяка година щом се публикуват съобщенията за обявените конкурси аз на страницата в моя сайт Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни  веднага публикувам съобщенията. Там може да намерите съвети за кандидатстване. Обикновено след като се публикува обявата срока е един месец за кандидатстване.

Какво трябва да направите?

Трябва да прочетете внимателно МЕТОДИКА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ, ОТПУСКАНЕ НА СРЕДСТВА, НАБЛЮДЕНИЕ И ОТЧЕТНОСТ НА ПРОЕКТИ както и ФОРМУЛЯР за кандидатстване за получаване на субсидия. Трябва да спазите изискванията на които трябва да отговаряте и срока за кандидатстване.

Проектите са в няколко раздела.

Самостоятелен бизнес

Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена  работоспособност/вид и степен на увреждане. Участници в конкурса могат да бъдат физически лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане или фирми /ЕТ или ЕООД/, чиито собственици  са подобни лица. Проектите се изготвят по Методика съгласно чл. 19, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ във връзка с чл. 31 от Закона за интеграция на хората с  увреждания /ЗИХУ/.                 

ФОРМУЛЯР за кандидатстване за получаване на субсидия от средствата на Агенцията за хората с увреждания по методиката по чл.19, ал.1 от правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания във връзка с чл. 8, т. 5 и чл.31 от Закона за интеграция на хората с увреждания – ПРИЛОЖЕНИЕ № 1

За работодатели наели хора с увреждания

МЕТОДИКА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ, ОТПУСКАНЕ НА СРЕДСТВА, НАБЛЮДЕНИЕ И ОТЧЕТНОСТ НА ПРОЕКТИ НА РАБОТОДАТЕЛИ/ОРГАНИ ПО НАЗНАЧАВАНЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ, ПРИСПОСОБЯВАНЕ И ОБОРУДВАНЕ НА РАБОТНО МЯСТО ЗА ЛИЦА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ И ПРЕДОСТАВЯНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ СЪС СРЕДСТВА НА АГЕНЦИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.17, АЛ.1 ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ /ППЗИХУ/, ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ.25, АЛ.1 И ЧЛ.8, Т.5 ОТ ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ /ЗИХУ

 

11.02.2017 Р.М Връщане на помощни средства – инвалидна количка при починал човек

Здравейте , казвам се …и имам един въпрос , по който четох доста из интернет и също Вашите полезни съвети но не можах да открия отговора.

Моят баща беше инвалид и ползваше помощни средства от Социално подпомагане – рингова количка, тоалетен стол , проходилка и бастун.Баща ми почина .
Всички пособия са с изтекъл експлоатационен срок  с изключение на ринговата количка .Прочетох във вашите съвети че тези които са с изтекъл срок не се връщат. А тези които не са с изтекъл срок – трябва ли нещо да се направи с тях и някой търси ли ги?
Странно че няма никаква информация в интернет.
Благодаря предварително.

Отговор на Георги Воев

До изтичане на експлоатационния срок на ринговата количка тя е собственост на Социално подпомагане. Там трябва да я върнете(от където са получени заповедта и парите).
Друг е въпроса каква отговорност носите за връщане на количка на АСП за ползвана от друг човек, който вече не е жив.

23.01.2017 М.С. от София Покупка с помощ от АСП. Помощни средства при наличие на ТЕЛК

През декември 2016 бях преосвидетелствана от ТЕЛК (100% т.н.р. с чужда помощ).  В приложение Ви изпращам решението на ТЕЛК-…
Необходимо ми е да закупя от Вашия магазин с помощ от АСП  (решение по заявление-декларация СОЦО/Д-С-КС/1897/09.12.2016г.) следните продукти:
1бр Сгъваем тоалетен стол LK8005W на колела (Цена 205 лв. Помощ АСП 205 лв.)
2бр. Канадки с фиксирана гривна черна (Цена 19 лв. Помощ АСП 14 лв.+ 5 лв. доплащане).
Във връзка с това имам следните въпроси:
1. Как се организира плащането в този случай, при който АСП покрива разходите?
2. Възможна ли е доставка в дома и в какви срокове?
Предварително Ви благодаря за помощта!

Отговор на Георги Воев

В ТЕЛК-а Ви пише:… „Походка – силно затруднена с помощта на две патерици“… 

Също така в ТЕЛК-а не пише от какви помощни средства се нуждаете, например патерици, тоалетен стол и т.н.

Съгласно Правилник за приложение на Закон за интеграция на хората с увреждане (ППЗИХУ) Приложение № 7, трудно подвижните хора( „Походка – силно затруднена с помощта на две патерици“)имат право на целева помощ от Агенция за социално подпомагане(АСП) за закупуване на : тоалетен стол+ стол за баня или комбинирания вариант, патерици(или 4 опорни бастуни или проходилка) и

ако не могат да се придвижват самостоятелно рингова инвалидна количка.

За да се получи помощта от АСП, тъй-като в ТЕЛК-а не са изписани помощните средства към Заявлението което ще представите в АСП трябва да се приложи Медицински протокол на Лекарска консултативна комисия ЛКК с изписани помощните средства. В 10 дневен срок от подаване на Заявлението в АСП ще получите Заповед за отпускане на помощта или Заповед за отказване на помощта с мотиви за отказ. При издадена Заповед за отпускане на помощта в края на другия месец получавате парите и с тези пари купувате помощните средства.

Тъй-като сте от София най-добре е с всички епикризи и ТЕЛК-а да посетите нашия магазин-офис в центъра на София. Ще Ви окажем безплатно съдействие, Имайте предвид че поради не комплектност на необходимите документи или не легитимност на Медицинския протокол на ЛКК може да получите писмен отказ. Тогава процедурата на обжалване е много сложна.

Препоръчвам Ви да се запознаете с информацията на страниците от моя сайт:

Помощ за закупуване

Отпускане на целева помощ за закупуване на помощни средства и медицински изделия

Целева помощ отпускана от Агенция за социално подпомагане за закупуване на помощни средства и медицински изделия. Безплатно получаване от възрастни или болни хора на технически помощни средства. Свободна продажба без медицински документи на медицински изделия и помощни средства.

Ред и условия за получаване на помощни средства от възрастни или болни хора, инвалиди и хора с увреждания

Корупция при помощ от АСП

Злоупотреба на длъжностни лица в  лекарски комисии, лични лекари  и лицензирани фирми при получаване на помощни средства с отпусната помощ  от Агенция за социално подпомагане. Какво да направите? Съвети

С какво могат да злоупотребят служителите на Териториалните дирекции социално подпомагане ощетявайки нашите права при получаване на целева помощ?

Кога служителите на на Териториалните дирекции социално подпомагане имат право законно да откажат целева помощ за закупуване на помощно средство при напълно изрядни документи Заявление и Медицински протокол от ЛКК?

Откази на АСП

Агенция за социално подпомагане. Откази за отпускане на целева помощ за закупуване на помощни средства. Действителни случаи с документи, факти и основания за отказ

Въпроси и отговори

Зададени въпроси за правата им от хора с увреждания и възрастни хора, от близките им които се грижат за тях. Отговори и съвети

Получаването, правото им на помощни средства и отпускане на помощ за закупуването им.

Помощните средства във въпроси и отговори. Възрастните хора, инвалидите, хората с увреждания и правата им

Обслужваме всички населени места в страната

Доставки

Доставки в София и страната на помощни средства за възрастни хора, инвалиди и хора с увреждания. За София доставките са безплатни. Помощните средства и всички изделия, които са обемисти и не могат да се носят в ръка: Инвалидни колички- рингови- акумулаторни , комбинирани столове, скутери и т.н. ги доставяме в София безплатно. За подробности може да се свържете с нас на обявените телефони.

 

28.12. 2016 Г.К. Стол за баня за хора с тегло до 225кг и ролатор за хора със свръх тегло до 225кг

Бих искала да Ви попитам за условията за получаване на помощни средства.
Интересувам се от такива за тежки хора, а именно: стол за баня за хора с тегло до 225кг модел 0809773 и ролатор за хора със свръх тегло до 225кг модел 0806511.
 
Аз съм със 74% инвалидност и имам протокол от ЛКК от март месец2016 г. за стол и ролатор, но ТЕЛК-а ми е до 01.01.2017 г., на 14.12.2016 г. се явих отново на ТЕЛК и ми дадоха 100% до 01.12.2018 г.
Ще Ви бъда благодарна ако ми отговорите какво може да се направи?
Отговор на Георги Воев
Целева помощ от АСП  се отпуска за стол за баня в размер на 126лв и за тоалетен стол 205лв или за комбиниран вариант 331лв.
Закона не прави разлика дали е за тежки хора или за хора с нормално тегло.
По принцип помощните средства за тежки хора са по-скъпи тъй-като са с усилени конструкции.
За това към отпуснатата целева помощ от АСП има доплащане с лични средства.
…и имам протокол от ЛКК от март месец2016 г. за стол и ролатор…
Целева помощ се отпуска за проходилка(обикновена) в размер на 72лв.
Ролатора е тип проходилка , но по принцип е по-скъп.

За това към отпуснатата целева помощ от АСП има доплащане с лични средства.Ако в ТЕЛК-а от 01.01.2017 са изписани помощните средства към Заявлението АСП за целева помощ прилагате копие от ТЕЛК,
ако не са изписани помощните средства трябва Медицински протокол от ЛКК с изписани такива.
Вижте информацията във:

17.12. 2016 И.И. Получен отказ от АСП за ортопедични обувки и стелки с изтекъл срок за обжалване

Здравейте!Казвам се … от Пловдив.Пиша ви по повод на получен отказ от Соц.подпомагане – Пловдив за даване едновременно на 2 помощни средства – ортопедични обувки и стелки.Може би знаете за случая,при който служителите оказват натиск върху правоимащите лица,ако те получават повече от 1 средство – в заявлението да задраскат второто.Същото се случи и с мен,само че аз не задрасках нищо и сега получих писмо-уведомление,в което се казва,че соц.подпомагане-Пловдив обжалва протокола ми, издаден от ортопедична ЛКК пред ТЕЛК – Пловдив на основание чл.112 от Закона за здравето.Съгласно същия този закон,протоколи се обжалват в 14-дневен срок от издаването им,а моя протокол е издаден на 29.9.2015 г т.е социалните го обжалват 1 г по-късно.Освен това аз за миналата година получих и обувки,и стелки без никой нищо да обжалва-представих им документите и получих сумата за покупка на средствата.

Молбата ми е,ако е възможно да ми кажете пред кого да обжалвам това писмо на Дирекция соц.подпомагане Пловдив,тъй като давностния срок по чл 112 ал.1 т.2 отдавна е изтекъл. Благодаря ви предварително!

Отговор на Георги Воев

Обжалването с доказателства, документи и мотиви се прави писмено до Регионалната дирекция социално подпомагане в случая Пловдив. Тя е по-горната инстанция. Ако и там получите писмен отказ следващата инстанция е Управление Социално подпомагане в МТСП.

Най-последното е в съда. В съда е безсмислено и затова го изключвам като вариант.

Подробности

Първо! От Вашето писмо не е ясно на коя дата служител на АСП е връчил  на Вас писмения отказ и сте се подписал че Ви е връчен. Това е важно за 14 дневния срок на обжалване.

Второ! Липсват важни подробности в информацията, която предоставяте в писмото си, като например: Уведомен ли сте писмено от АСП примерно през октомври 2015г. че АСП  обжалва пред по-горна инстанция медицинския протокол(АСП има това даден им от закона!)?

Така както описвате случая по всяка вероятност независимо от закъснението на АСП Вие сте изпуснал 14 дневния срок за обжалване и аз ще приема че е така, за да се опитам да Ви помогна с моя съвет какво да направите. АСП може да са обжалвали Медицинския протокол пред ТЕЛК, след това пред НЕЛК и т.н и е възможно формално да са спазили закона. Няма как да гадая без да разполагам с пълната документация по случая.

Най-важните правила при обжалване писмен отказ на АСП за целева помощ за закупуване на помощно средство: Внимателно се прочитат основанията за писменият отказ. Там ясно е казано въз основа на какво основание се прави отказа и в какъв срок може да се обжалва и пред кого. Сроковете за обжалване трябва да се спазят. Обжалването се прави в срок указан в писмения отказ, с доказателства и документи съгласно ППЗИХУ и много важно трябва да сте убедени че документите Ви са изрядни и имате правото видно в Приложение № 7 от ППЗИХУ за конкретното помощно средство.

Според мен това което може да направите:

  1. Да извадите нов Медицински протокол и да кандидатствате отново пред АСП. Ако получите писмен отказ, да спазите процедурата по обжалване и сроковете. Обжалването винаги се прави до по-горната инстанция. Вие кандидатствате в Териториална дирекция социално подпомагане Пловдив по место живеене по лична карта. Обжалването с доказателства, документи и мотиви се прави писмено до Регионалната дирекция социално подпомагане в случая Пловдив. Тя е по-горната инстанция. Ако и там получите писмен отказ следващата инстанция е Управление Социално подпомагане в МТСП.
  2. Можете да направите и друго: Да обжалвате решението на Териториална дирекция социално подпомагане Пловдив на базата на неспазване сроковете от дирекцията по закон(ако наистина има нарушение!)-това ще Ви е по-трудно, защото може би не сте спазили Вие срокове за обжалване или нещо друго не сте направили съгласно закона.

За информация! Във Вашият случай: Никъде в приложение № 7 на ППЗИХУ т.3, а и б не е казано че се отпуска помощ само за ортопедични обувки или само за стелки и правилно не сте зачертали сам едно от тях в заявлението си до АСП.

Но е казано че: стелки се отпускат … по медицински индикации при „диабетно стъпало“…,  а обувки при „…скъсяване на долен крайник с 5 и повече см. При липса на части, деформации или увреждания…“ Предполагам че отговаряте на всички изисквания, за да има смисъл да правите каквото и да е.

*ППЗИХУ Правилник за приложение на Закон за интеграция на хората с увреждания.

**Справка: Закон за здравето

 

Чл. 112. (1)  Обжалванията и възраженията от страна на заинтересованите лица и органи (… Агенцията за социално подпомагане…) се правят:
1. …
2.  срещу решенията на ЛКК и центровете за спешна медицинска помощ – в 14-дневен срок от получаването им пред ТЕЛК;
3.  срещу решенията на ТЕЛК – в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК;
4. …
(2) Заинтересованите лица и организации (освидетелстваните, осигурителите, териториалните поделения на НОИ и НЗОК) могат да обжалват в 14-дневен срок решения на ЛКК, с които се нарушават изискванията и редът при издаване на експертни решения за временна неработоспособност, и пред регионалния съвет по чл. 111.
(3) Регионалният съвет се произнася по жалбите в 10-дневен срок след повторна експертиза на временната неработоспособност, извършена от определена от него специализирана ЛКК съобразно вида на заболяването.
(4) В случаите на установено нарушение при издаването му регионалният съвет отменя обжалваното експертно решение, като работоспособността се установява с решението на повторната експертиза.
(5) Решението на регионалния съвет за отменяне на експертното решение и решението на повторната експертиза се изпращат на заинтересованите от експертизата лица (освидетелстваните, осигурителите и НОИ), както и на РЗОК.
(6) Обжалването на решението на ЛКК по реда на ал. 2 е пречка за обжалването му по реда на ал. 1, т. 2.
(7) Решението на регионалния съвет за отхвърляне на жалбата не е пречка за обжалване решението на ЛКК пред ТЕЛК по реда на ал. 1, т. 2. В този случай срокът започва да тече от получаването на решението на регионалния съвет.
(8) Решението на повторната експертиза може да се обжалва по реда на ал. 1, т. 2.
(9)  Обжалването по реда на ал. 1 – 8 на експертните решения за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане на органите на медицинската експертиза не спира изпълнението им. При обжалване, ако НЕЛК се произнесе след тримесечния срок с решение, с което се определя намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, водещи до намаляване на първоначално определеното обезщетение, освидетелстваното лице не възстановява получената в повече сума.
(10) По реда на ал. 1, т. 2, 3 и 4, ал. 2 – 8 се обжалват и експертните решения по чл. 103, ал. 3 от заинтересуваните лица и разследващите органи или от органите на съдебната власт.
(11) За Националния осигурителен институт срокът по ал. 1, т. 1 и 2 започва да тече от постъпването на данните от издадените болнични листове по реда на Наредбата за реда за представяне в Националния осигурителен институт на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им (ДВ, бр. 67 от 2014 г.), но не по-рано от представянето на удостоверенията по чл. 8, ал. 1 и чл. 11, ал. 1 от Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (обн., ДВ, бр. 57 от 2015 г.; изм., бр. 17 от 2016 г.).
Чл. 112а.  Съобщаването на решенията на ТЕЛК и НЕЛК на заинтересованите организации… – Агенцията за социално подпомагане… се извършва по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронния подпис и Закона за електронното управление, а освидетелстваното лице и осигурителите се уведомяват с писмо с известие за доставяне.

Разгледайте случаите, които съм описал на страница Откази на АСП с процедура по обжалване, документи и т.н.  Откази на АСП

18.12.2016 Допълнителни подробности изпратени ми от И.И. Пловдив към зададен въпрос от 17.12.2016 за Получен отказ от АСП за ортопедични обувки и стелки с изтекъл срок за обжалване

Здравейте!Да уточня някои неща,защото явно не съм се изразил ясно.На 29.9.2015 минавам на преглед пред ортопедична комисия,която  ми издава протокол,който протокол представям през м.октомври 2015 г пред ДСП-Пловдив заедно със заявление за отпускане на помощните средства,описани в протокола,проформа фактура,удостоверение за банкова сметка.Получавам заповед,че ми отпускат пар.сума за закупуване и изработка на ортоп.средства,а малко по-късно получавам и превод на сумата в банковата си сметка.Следва изработка и покупка на ортоп.средства,като аз през м.декември 2015 г представям пред ДСП-Пловдив разходооправдателни документи-приемо-предавателен протокол,оригинална ф-ра с касова бележка.Казано накратко-за миналата година съм получил всичко полагаемо ми се.Ако те са обжалвали тогава,защо ми приеха документите и ми отпуснаха сумата?Освен това аз за миналата година не съм получил никакво писмо,че някой някъде обжалва протокола.Проблемът настъпи едва тази година,когато отидох да подавам заявление,че искам и двете средства,но пак не съм получил писмен отказ-взеха ми документите,но ги отделиха настрани,маркираха ги с оранжево листче,а аз получих входящо листче без подпис и печат.Служителката ми каза устно,че ме праща на ТЕЛК.Единствения документ-уведомително писмо,в което пише,че ми обжалват протокола от ЛКК,получих на 17.12.2016 г,като изх.№ е от 14.12,а пощенското клеймо е от 15.12.2016 г.За това писмо никъде не съм се подписвал – то беше пуснато в общата пощ.кутия на входа.Като тяхното основание за обжалването е чл.112,само че по този член те отдавна са изпуснали срока,защото е трябвало 2015 г да обжалват,а не година по-късно.Затова потърсих съдействие.

Допълнителен отговор на Георги Воев във връзка с добавените обяснения на 18.12.2016 от И.И.   по случая

„…Проблемът настъпи едва тази година,когато отидох да подавам заявление,че искам и двете средства,но пак не съм получил писмен отказ-взеха ми документите,но ги отделиха настрани,маркираха ги с оранжево листче,а аз получих входящо листче без подпис и печат.Служителката ми каза устно,че ме праща на ТЕЛК.Единствения документ-уведомително писмо,в което пише,че ми обжалват протокола от ЛКК,получих на 17.12.2016 г,като изх.№ е от 14.12,а пощенското клеймо е от 15.12.2016 г …“

Вие сте в срока на обжалване. Както бях писал по-горе в моя отговор Закона за здравето дава правото на АСП да обжалват пред ТЕЛК и НЕЛК. Това е измисления от чиновниците в АСП вариант за доброволното отказване на правоимащите поради дългата и тромава процедура по обжалване. Не всеки правоимащ би продължил битката с чиновниците и чиновниците точно на това разчитат. 

Вие имате уведомително писмо(пощенско клеймо 15.12.2016) с изходящ номер за намерение на АСП за обжалване пред ТЕЛК.

Какво трябва да направите?

Жалба до Регионалната дирекция на социално подпомагане  Пловдив в срок за отказаното Ви право от Териториалната дирекция социално подпомагане Пловдив + копие до Управление Социално подпомагане към МТСП да получите целева помощ за … с приложени копия на всички за 2015 и 2016  документи, Заповед за отпускане вкл. Медицинския протокол от ЛКК, уведомителното писмо (пощенско клеймо 15.12.2016) с изходящ номер и т.н. В жалбата описвате хронологията на случая от 2015 г. с подробности и основания за Вашата жалба.

Жалбата + копието до Управление Социално подпомагане към МТСП може да бъде един документ и да се подаде в Териториалната дирекция социално подпомагане Пловдив.

За целта в Жалбата най-горе се пише:

До Териториална дирекция социално подпомагане Пловдив

До Регионална дирекция на социално подпомагане  Пловдив чрез Териториална дирекция социално подпомагане Пловдив

Какво искате? Искате да Ви отпуснат целева помощ за … Основание: Описаното в писмото

Важно! Да не забравите да поискате вх. № на Жалбата

Ако ме информирате за резултата аз ще мога да помогна и на други хора с подобни на Вашият случай. Успех!

 

Други страници с правата на хората. На какво имаме право?

 

Възрастни или млади хора, инвалиди, хора с увреждания и болни хора, какво може би не знаем за правата им. Злоупотреба с правата им, корупция.

Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни

 

 

Ред за получаване на помощни средства

 

Медицински изделия и помощни  средства  получаване безплатно с помощ от Агенция за социално подпомагане и закупуване свободна продажба, наем

 

 

Технически помощни средства

 

 

„Воев-София“ ЕООД, Удостоверение №099/2008г. на МТСП-Агенция за хората с увреждания.

„Воев“ 02/8519962, 02/8519375, 0888 893280 SKYPE : voevisf, E mail:etvoev@abv.bg
Санитарен магазин за възрастни хора, инвалиди, хора с увреждания

центъра на София,  ПИРОГОВ – Руски паметник, ул.Шандор Петьофи № 1,

 

Не сме дрогерията на партера!!!  Магазина до дрогерията сме.
Обслужваме всички населени места в България и чужбина

 

„Воев“ магазин санитарен за помощни средства, медицински изделия и санитарни материали в центъра на София Пирогов-Руски паметник, ул. Шандор Петьофи №1, 02/8519962, 02/8519375, 0888 893280

 

Специализирани страници

 Приспособления в ежедневието. Ръкавици за безводно къпане и измиване на тяло, глава и коса

Помощни средства и медицински изделия

„Воев“ магазин санитарен за помощни средства, медицински изделия и санитарни материали в центъра на София Пирогов-Руски паметник, ул. Шандор Петьофи №1, 02/8519962, 02/8519375, 0888 893280

 

BGtop