Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни

Какво не знаем за правата на възрастните стари хора, инвалидите, хората с увреждания и болните. Ако сме родители на дете под 16 години с увреждане, можем ли да осигурим през здравната каса  акумулаторна инвалидна количка? Ако получим отказ от НЗОК, какво да предприемем? Безплатно от държавата какво можем да получим и как да се предпазим от злоупотреби и корупция?

На какво имаме право ако сме възрастни стари хора, инвалиди с експертно решение ТЕЛК, хора с увреждания или болни хора

Как може да получим безплатно от държавата без да сме инвалиди инвалидна количка, стол за тоалет и баня, дюшек за болни на легло или проходилка за придвижване или…? А ако сме инвалиди на какво още имаме право освен написаното в ТЕЛК? Стари възрастни хора без да са инвалиди могат ли да получат безплатни помощни средства? Ако се грижим за близък човек вкъщи при какви условия можем да бъдем социален асистент и кои хора имат право на това?  Как да получим безвъзмездна субсидия до 20 000 лв или помощ за достъп вкъщи? Ако сме родители на дете под 16 години с увреждане, можем ли да осигурим през здравната каса  акумулаторна инвалидна количка?  

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Защо на един баща за 13-годишния му син Стефан страдащ от рядкото генетично заболяване спинална мускулна атрофия първоначално бе отказана от НЗОК електрическа инвалидна количка? Кой и кое принуди здравната каса да разреши на  13-годишно дете акумулаторна(електрическа) инвалидна количка? Интересен казус, който се решава в полза на 13-годишния Стефан. 30 юли 2023 г. В КАПАНА НА СИСТЕМАТА. Btv НОВИНИТЕ. Подробностите по случая са изнесени в предаване и отразени в  сайта на Btv публикуван в 08:56 ч. 30.07.2023 г.  В капана на системата. https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/v-kapana-na-sistemata-sreshta-s-13-godishnija-stefan-kojto-ocelja-vapreki-vsichko.html#

В специализираната ни страница НЗОК Забрани и изисквания ПСПСМИ откази за помощни средства коментираме случая от страната на закона. За всички правоимащи, които са получили отказ от НЗОК или от други институции или ще получат такъв. Помагало за това какво трябва да предприемат засегнатите правоимащи, за да получат своето право.  НЗОК Забрани и изисквания ПСПСМИ предоставяне.

Ако вие или ваш близък е получил отказ от здравната каса или друга институция, ще научите как да се справите с подобен проблем. Когато познавата особеностите на закона и вашите права произтичащи от това дори и тачкава институция като НЗОК може да бъде преборена. Ще научите какви са първоначалните основания на здравната каса за отказа. Кои членове на закона е нарушила НЗОК? Защо е била принудена здравната каса да разреши на  13-годишно дете акумулаторна(електрическа) инвалидна количка? Вижте подробности по казуса на отказа и конкретните членове в закона, които принудиха здравната каса да спази закона. 

ПРАВА И ПРИВИЛЕГИИ ЗА ХОРА С 91 % ИНВАЛИДНОСТ ПО ТЕЛК 

Официална информация от здравната каса

На въпрос от А** на: 11/05/2023: Интересуваме какво се полага като помощни средства и изобщо всякакъв вид помощи за човек с 91% ТЕЛК с право на придружител. Досега получавах оскъдна информация от Социалните служби, но вече разбрах, че всичко се дава от касата. ПРАВА И ПРИВИЛЕГИИ ЗА ХОРА С 91% ИНВАЛИДНОСТ ПО ТЕЛК с това заглавие е официалния отговор на НЗОК. Ще го намерите в специализираната публикация на Воев  Права и привилегии за хора с ТЕЛК инвалидност.

За залежали се в леглото хора! Антидекубитален дюшек с надуваеми камери предпазващ от рани от залежаване вижте на    Антидекубитален НЗОК.

 

Изображение на Пакет за обслужване на лежащо болни. Антидекубиталния дюшек+влажни ръкавици за сухо измиване на тялото. 

 

Може да се комбинира с влажни ръкавици без използване на вода за сухо измиване на тялото и главата вижте на Ръкавица сухо миене.

Ръкавиците са със защитен вътрешен слой предпазващ обслужващите лежащо болния от зарази и инфекции. От продуктите на DR Helewa Франция, лидер в света по контрол и превенция от зарази.

          Хората в България имат право на 

• Безплатни помощни средства ПСПСМИ за самообслужване или да бъдат обслужвани.

• Право на избор на ПСПСМИ от лицензирани фирми и от други населени места.

• Пътни разходи за получаване на помощни средства ПСПСМИ.

• Безвъзмездно финансиране.

• Да подават заявление-декларация по образец без да отиват на място и чрез лицензиран пощенски оператор (приложение 11) съгласно: Правилник за устройство и организацията на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Важно! Корупцията в ЛКК за медицински протокол/ТЕЛК и лицензираните фирми предоставящи ПСПСМИ през НЗОК не е в интерес на хората и отнема правата на хората. Най-долу на страницата вижте: Как да се предпазим от въвличането ни в корупционни практики и схеми използвани от лични лекари, лекарски комисии и лицензирани фирми. 

Относно безплатното получаване през здравната каса НЗОК от 01 07 2022 г на помощни средства и медицински изделия ПСПСМИ . Парите, които държавата отпуска за безплатно получаване на помощните средства и медицински изделия, съкратено ПСПСМИ са Вашите пари. Затова корупцията в Лекарските консултативни комисии, ТЕЛК, както и корупцията в лицензираните фирми в комбина с ЛКК и ТЕЛК комисиите не е във Ваш интерес. Съгласно закона(ЗХУ) и Правилника за приложението му  Вие имате право на избор да вземете най-доброто за Вас с отпуснатите пари за ПСПСМИ. И освен това имате право на пътни пари до лицензираната фирмата, която сте избрали извън населеното място в което живеете. С кодовете от здравната каса НЗОК можете да вземете най-доброто за Вас, ако направите правилния информиран избор на лицензираната фирма. Всеки(фирма, физическо лице и други), който ви предлага вместо вас да извади Медицински протокол на ЛКК за помощните средства или от Лекарска консултативна комисия ЛКК ви изпращат в конкретна фирма, твърде е вероятно да е част от корупционна схема. По-долу на тази страница има преки връзки към специализираните ни страници по темата за корупцията, която ощетява Вас и носи доходи на тези, които използват корупцията, за да се обогатят за Ваша сметка. Получите по-евтино и по-некачествено срещу повече отпуснати ви пари от държавата. 

Важна промяна от 1 юли 2022 НЗОК и АСП за хората с увреждания

От 1 юли 2022 г Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) извършва договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия (ПСПСМИ) и ремонтни дейности. Дейността по предоставяне на ПСПСМИ от Агенцията за социално подпомагане (АСП) премина към здравната касата.

Официална информация от здравната каса: Какво трябва да направите ако сте човек с увреждане и имате нужда от помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие (ПСПСМИ)?

  1. Да посетите ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, откъдето ще Ви бъде издаден електронен протокол/решение за предписване на ПСПСМИ;
  2. Към протокола/решението да …“

Пълната информация и всяка промяна може да следите на НЗОК Помощни средства получаване.

Там ще намерите и промяната от 1 юли 2022 г след прехвърляне дейността от АСП в НЗОК за: Парична компенсация за пътни разходи. Малко хора знаят че имат това право, когато на хората с увреждания ПСПСМИ не могат да бъдат предоставени по настоящ адрес и присъствието на лицата е необходимо. Заплаща се стойността на билета за автобус или влак от населеното място, където живеете до населеното място на лицензираната фирма. Специализирана публикация  Право на парична компенсация за пътни разходи.

Хора с уврежданияиХора с трайни уврежданияимат право и могат да получат безплатно от здравната каса ПСПСМИ. Нзок кодове на помощни средства и медицински изделия ПСПСМИ. С Нзок кодовете от здравната каса какво и как да получим безплатно от лицензирани фирми с договор със здравната каса? Какво преставляват тези кодове и какво трябва да знаем за тях? Вижте Списък-спецификация НЗОК ПСПСМИ помощни средства.

В ЛКК помощни средства НЗОК РЗИ пълна информация за лекарските комисии, медицинския протокол/ТЕЛК от ЛКК. Ще научите също как да подадете документи без да ходите на място в ЛКК. В кои случаи се подават документите чрез лицензиран пощенски оператор (приложение 11) съгласно: Правилник за устройство и организацията на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. ЛКК помощни средства НЗОК РЗИ.

Прочете също за корупцията в Лекарските консултативни комисии преди да предприемете каквото и да е преди това ЛКК корупция.

Най-популярните сред хората помощни средства и медицински изделия ПСПСМИ

Може да ги получите безплатно ако сте правоимащ или да ги закупите на свободна продажба.

Инвалидни колички рингови и акумулаторни • Комбинирани тоалетни столове за тоалет и баня • Проходилки за възрастни • Антидекубитални дюшеци и възглавници за лежащо болни предпазващи ги от рани от залежаване • Патерици, бастуни, канадки и други.

 •

Свободна продажба и безплатно получаване през здравната каса. Обща форма за поръчка

Може да закупите от нашия магазин • Да ни се обадите на обявените телефони, за да поръчате • Да попълните и изпратите формата за поръчка. Обслужваме всички населени места в страната с наложен платеж или банков превод. Ако не идвате в магазина желателно е да попълните формата за поръчка, за да се избегнат недоразумения за цвят, размери, модел и други.
02/851 9962, 02/851 9375, 0888 893280 в работното време на магазина. Ако вече сте избрали:
Форма за поръчка.  

Важно! Стоките се изпращат с преглед при получаване. Проверете стоката преди да платите! Рекламации за повреда и щети вследствие на транспорта, след плащане на стоката не се признават от ЕКОНТ.

Въпроси и отговори помощни средства ПСПСМИ на НЗОК

Зададени въпроси от граждани към здравната каса и официалните отговори за помощните средства, както и пряката връзка към НЗОК за Online запитване с указания как да зададете въпрос, за да получите същия ден официален отговор от НЗОК. Вашите въпроси в електронната ни поща и нашите отговори. Всичко на нашата страница Въпроси и отговори помощни средства ПСПСМИ на НЗОК.

Там ще намерите зададен въпрос за: ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ. СМЯНА НА СТАВА. Този въпрос и отговора му може би вълнува доста хора, които искат да знаят дали могат да получат безплатно помощни средства и какви през здравната каса. Зададен От: Д** Й**Зададен на: 19/01/2023 Отговорен на: 20/01/2023. Въпрос: При смяна на тазобедрена става, Нзок поема ли част от цената на протезата? Каква е процедурата? Работя и съм здравно осигурена. Отговора му вижте на пряката връзка по-горе  Въпроси и отговори помощни средства ПСПСМИ на НЗОК.

Основния медицински документ за получаване на здравен код от НЗОК за безплатни помощни средства е Медицински протокол/ТЕЛК от ЛКК.  Необходимия за здравната каса Медицински протокол/ТЕЛК за ПСПСМИ се издава от лекарските консултативни комисии. Кои са и къде можем да намерим ЛКК за помощни средства? Лекарските комисии по официалната информация на РЗИ вижте на https://voev.bg/portfolio-items/лкк-за-помощни-средства-нзок-рзи/

Ако сте запознати с нормативната уредба или ако нямате желание да извървите пътя определен от законите, правилниците и наредбите, за да получите полагащото ви се:

Изгодни основни помощни средства безплатни през здравната каса НЗОК и свободна продажба

Инвалидна количка безплатна и продажба на цена 350 лв • Комбиниран стол за тоалет и баня безплатен и продажба на цена 200 лв • Проходилка за възрастни. Продажба на цена 78 лв и безплатна през здравната каса. Проходилка през НЗОК безплатна. • За болни на легло Антидекубитален дюшек безплатен през НЗОК и продажба на цена 220 лв • Още други като бастуни на една, три и четири опори, патерици.

Обзорно представяне: Помощни средства за възрастни хора, инвалиди. СВОБОДНА ПРОДАЖБА И БЕЗПЛАТНО ПОЛУЧАВАНЕ С ПОМОЩ ОТ АСП И НЗОК НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА. Там ще намерите също и Право на целеви помощи. Това са целевите помощи за правоимащите предоставяни от Агенция за социално подпомагане: хора с увреждания и хора с трайни увреждания. Още: Дом за стари хора пригоден за живеене. Ще разберете как да преустроите дома на възрастен на преклонна възраст или на  хора с увреждания в удобен за живеене. На какви изисквания трябва да отговарят банята, тоалетната и достъпа към обществени сгради за хора с увреждания. Изделия за достъпност в сградите и съоръженията.  Вижте всичко това на   Помощни средства за възрастни, инвалиди.

Ако се нуждаете от помощни средства сега, за да обслужвате близък вкъщи може да ги получите от нас веднага, да ги ползвате и същевременно да комплектовате документите за безплатно получаване. За такава възможност предварително ни се обадете на обявените ни телефони или заповядайте в магазина, за да ви обясним какво да направите. Ако няма да кандидатствате за получаване през здравната каса НЗОК, на свободна продажба може да закупите всичко от нас без да са необходими медицински и други документи.

 Наемане на помощни средства инвалидни колички, антидекубитални дюшеци за болни на легло, проходилки, носилки, кислородни бутилки и концентратори за медицински кислород и други вижте подробности на Наем дюшек, носилка инвалидна количка…

Конкурс за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Вижте приложението Финансиране най-долу на тази страница. Максимален размер на субсидията  е до 20 000 лева. За физически лица с трайни увреждания, с 50 и повече от 50 % определена намалена работоспособност, съгласно решение на ТЕЛК/НЕЛК. Кои имат право да кандидатстват за тези безвъзмездни субсидии и кои конкурси са актуални вижте подробности на специализираната ни страница  Финансиране.

Най-важното накратко за правата на хората стари или възрастни, инвалиди, болни

Старите възрастни хора без да са инвалиди с ТЕЛК имат право безплатно да получат помощни средства и медицински изделия  необходими за тяхното самообслужване.  Помощните и медицински изделия са неоценим помощник и в случаите, когато хората са в немощно състояние, не могат сами да се  обслужват и се нуждаят от хора които да ги обслужват. За качествен живот хората с увреждания в това число възрастни стари хора, инвалиди и болни имат право на безплатни помощни средства и медицински изделия.  Трудно подвижни или лежащо болни стари възрастни хора по смисъла на закона са хора с уврежданияИнвалидите с ТЕЛК имат право още и на други безплатни помощни средства и медицински изделия освен тези изписани в Експертното решение ТЕЛК. Право на социален асистент. Старите възрастни хора с инвалидидност и чужда помощ 100% удостоверено с ТЕЛК имат право на социален асистент. Този социален асистент може да бъде близък от семейството или друг човек. Това е много важно да се знае от близките им, които се грижат за тях вкъщи.

Закон за хората с увреждания, ЗХУ Чл. 73. (Изм в сила от 1.01.2022 г.) (1) Хората с увреждания имат право на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, определени индивидуално с медицински документ, издаден от лекарските консултативни комисии, ТЕЛК или НЕЛК, въз основа на конкретните им нужди и съгласно спецификация, утвърдена от Националната здравноосигурителна каса. (2) Финансирането и предоставянето на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания се осъществяват от Националната здравноосигурителна каса въз основа на механизъм и стандарти за качество на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания, като средствата за това се предоставят от държавния бюджет с трансфер чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

§ 1. По смисъла на закона, ЗХУ: 1. „Хора с увреждания“ са лица с физическа, психическа, интелектуална и сетивна недостатъчност, която при взаимодействие с обкръжаващат а ги среда би могла да възпрепятства тяхното пълноценно и ефективно участие в обществения живот. 2.  „Хора с трайни увреждания“ са лица с трайна физическа, психическа, интелектуална и сетивна недостатъчност, която при взаимодействие с обкръжаващата ги среда би могла да възпрепятства тяхното пълноценно и ефективно участие в обществения живот, и на които медицинската експертиза е установила вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто.

За да получат правото си

Възрастни стари хора без ТЕЛК, инвалиди с експертно решение ТЕЛК, болни  в категорията хора с увреждания трябва да отговарят на изискванията на: Закон за хората с увреждания ЗХУ и правилника за приложението му ППЗХУ, както и Закон за социално подпомагане и Правилник за приложението му. Също така трябва да спазят изискванията на здравната каса. На връзката по-горе НЗОК Помощни средства за получаване има подробна информация. 

Когато се питаме на какво имаме право би трябвало първо да направим справка какво законите са определили. Да не разчитаме на това което ние предполагаме или това което ни казват лекари или социални работници по този въпрос.  Понякога от некомпетентност  или поради разминаване на вашите интереси с тези на държавата  в лицето на служителите вие не можете да разчитате че друг ще свърши това, което вие трябва да направите:  Да се информирате от първоизточника т.е цитираните по-горе закони, правилници и наредби.

Воев-София ЕООД е с регистрация 099/2008 в ИАЛ-АХУ и е лицензирана за предоставяне на помощни средства и медицински изделия. Договор със здравната каса НЗОК № 22-8060/01 07 2022. Всичко което предлагаме събрано на едно място може да намерите на Каталог-Групи. 

Воев-София ЕООД предоставя на свободна продажба без медицински документи помощни средства, медицински и помощни изделия за дома и бита на хората облекчаващи всекидневието им.

Управител на  Воев-София ЕООД е инж. Георги Воев. Фирмите с търговското име Воев с 32 годишен професионален дългогодишен опит по предоставяне на медицински изделия и помощни средства. Повече за Воев 1992-2024 г вижте тук.

Полезни преки връзки.

Национална здравноосигурителна каса НЗОК. Всичко за ПСПСМИ. Помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания.

Приложения

ФИНАНСИРАНЕ

По-долу следва информация за ежегодните конкурси на АХУ за безвъзмездно финансиране. За още други финансирания вижте Права и привилегии за хора с ТЕЛК инвалидност официална информация от здравната каса НЗОК, АСП, АХУ и МТСП. Пряката връзка в началото на тази страница  ПРАВА И ПРИВИЛЕГИИ ЗА ХОРА С 91 % ИНВАЛИДНОСТ ПО ТЕЛК. 

 

Обикновено февруари-март се обявяват ежегодните конкурси за безвъзмездно финансиране на АХУ.  Времето за кандидатстване е един месец. Запознайте се с миналите през годините конкурси предварително, за да можете успешно да кандидатствате, когато ги обявят през текущата година.

I. 31.03.2023. Съобщение на: Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЗАЕТОСТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, съгласно чл. 44, ал.1 от Закона за хората с увреждания. Тази програма има за цел да насърчава и подпомага работодателите от обичайна работна среда за създаване на условия за заетост на хората с трайни увреждания, включително и за изпълнение на квотните задължения; насочена е към хората с трайни увреждания, тъй като заетостта в обичайна работна среда води до най-бърза социализация на хората с трайни увреждания. По тази програма се отпускат средства за следните области на действие, условно наречени компоненти:

1. Осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. 2. Приспособяване на съществуващи работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. 3. Оборудване на нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст, съответстващо на характера на тяхното заболяване. 4. Квалификация и преквалификация, съответно обучение за професионално и служебно развитие. Проектните предложения, ведно с изискваните документи, се подават … в деловодството на АХУ в периода от 01.04.2023 г. – 30.09.2023 г., всеки работен ден… За подробности вижте в сайта на АХУ.

25.01.2023 Съобщение. Финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. 

Агенцията за хора с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания.

– Да бъдат физически лица с трайни увреждания, с 50 и повече от 50 % определена намалена работоспособност, съгласно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

По-подробна информация може да намерите в Методика за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания, публикувана  в сайта на Агенция за хората с увреждания, рубрика Проекти/Програми, самостоятелен бизнес.

  1. Максимален размер на субсидията  е до 20 000 лева.
  2. Краен срок за подаване на проекти: 17.30 часа на 06.03.2023 година

•   

АРХИВ        

Архив(до 01 07 2022 г.)

Информацията в архива не е загубила актуалността си и след 1 юли 2022, когато дейността по предоставяне на помощни средства и медицински изделия е прехвърлена от АСП в НЗОК. Изваждане на необходимите медицинските документи- Медицински протокол от ЛКК или Експертно решение ТЕЛК е от същите институции, както от преди 1 юли 2022. Затова информацията в специализираните страници по-долу с преките връзки към тях е полезна за хората, които трябва да изминат този път, за да получат това на което имат право.

Как да се предпазим от въвличането ни в корупционни практики и схеми използвани от лични лекари, лекарски комисии и лицензирани фирми. 

Корупционни практики.

Вижте също и Съвети за възрастни хора.

 

Разследвания на ТЕМА, МОНИТОР, БНР вижте на Да ограбиш инвалид.


Воев. Търговски обект магазин в центъра на София на ул Шандор Петьофи № 1, Руски паметник-Пирогов.

 

Изображение на Санитарен магазин Воев, ул Шандор Петьофи № 1, Пирогов-Руски паметник

Свободна продажба и безплатно получаване през НЗОК на помощни средства, медицински изделия, санитарни и хигиенни материали. Санитарен магазин Воев, ул Шандор Петьофи № 1, Пирогов-Руски паметник

РАБОТИМ СЪС ЗДРАВНАТА КАСА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ И СВОБОДНА ПРОДАЖБА

Воев-София ЕООД регистрация 099/2008 г ИАЛ-АХУ и Договор със здравната каса НЗОК № 22-8060/01 07 2022.