Декубитални рани. Рани от залежаване

• Грижи за лежащо болен
• Антидекубитални дюшеци
• Антидекубитални системи тежки рани
• Болнични легла
• Превантивни мерки при залежаване

 Рани от залежаване, превантивни мерки

Етапи на развитие на раните

I етап: Зачервена кожа с трайно петно. Сърбеж и суха кожа.

II етап:Мехури по кожата или открити рани. Леко подуване. Оцветяване-лилаво или червено на цвят.

III етап: Разрушаване на кожата в дълбочина.       

IV етап: Раната достига с дупка до кости, сухожилия и мускули.

За предпазване от декубитуси трябва да се премахнат или намалят силите на натиск и триене, които увреждат кожата, мастната тъкан и мускулите. За целта се използва антидекубитален дюшек който променя формата си според натиска от тялото.

При преместване на лежащо болни хора трябва да се избягва какъвто и да е опън на кожата. Позицията в леглото трябва да е с глава, повдигната под наклон не повече от 30 градуса. По този начин се избягва приплъзване на тялото водещо до протриване на кожата, тъй-като човешкият скелет се движи в обратна посока на кожната повърхност.

 

Антидекубитална система за хора до 180кг с декубитални рани 2 и 3 степен

 

0808024 Система антидекубитална за 2 и 3 степен рани

0808024 Система антидекубитална за 2 и 3 степен рани

Система антидекубитална за 2 и 3 степен рани

 

Как да се грижим за лежащо болен

Как да се грижим за лежащо болен

Антидекубитални дюшеци

Антидекубитални дюшеци

Антидекубитален дюшек

Антидекубитален дюшек

 

Болнични легла

Болнични легла

Оборудвано болнично легло

Оборудвано болнично легло

II. www.evropea.com Бърза помощ в домашни условия

По-долу съдържанието на статията:

За актуална информация се обърнете към Вашия личен лекар или специалист. Винаги се допитвайте до  Вашия личен лекар. Без негова намеса не  прилагайте самолечение По медицински въпроси и за указания относно употребата на  препарати и лекарства, обръщайте се само  и единствено към Вашия лекар или фармацевт!

Декубитус, пролежка, декубитални рани

Причини за декубитус, пролежка /декубитални рани/
Пролежката е много неприятно усложнение при оперирани, дълго лежащи и изтощени болни. Тя се явява предимно на ония места по тялото, където поради липса на мускулатура и подкожна мазна тъкан костите са покрити само с кожа. Тия места са: областта на сакралната кост, плешките, големите трохантери на бедрената кост, лактите и петите. Тук кожата се притиска между костта и леглото и се получава разраняване-пролежка. Ясно е, че към декубитус са предразположени ония болни, които лежат неподвижно и в едно и също положение (намиращите се в безсъзнание, оперираните, които не задържат урина или изпражнения, и пр.). Освен това обаче от голямо значение са неравностите по леглото, грубото бельо, гънките по чаршафите или дрехите, трохите от хляб в леглото и пр.
Пролежката се дължи на смущение на кръвообращението на дадено място, където има притискане на кожата. По-късно вследствие инфекция се явява възпалителен процес и даже умъртвяване на тъканта.
Симптоми на декубитус, пролежка /декубитални рани/
Декубитусът обикновено започва с появата на червено болезнено петно, което впоследствие се превръща в повърхностна или дълбока язва. Често тя заздравява с образуване на белег. Понякога обаче се развива по-значителна некроза или гангрена.
Профилактика на декубитус, пролежка /декубитални рани/
За да се избегне появата на пролежка, трябва да се внимава болните да не лежат дълго време в едно и също положение. Важно условие за избягване на пролежките е чистотата на болните и изрядността на леглото. Оперираните трябва да се поддържат винаги чисти и подсушени. Леглото трябва да бъде винаги чисто, без неравности по дюшека, чаршафите, почистено от трохи и други частици. Бельото на оперирания трябва да се сменя често. Ежедневно трябва да се прави преглед на дълго лежащите болни, особено по тия места на кожата, които са предразположени към образуване на декубитус, и при най-малкото съмнение да се предупреди лекаря. Два пъти на ден трябва да се разтрива застрашените местa с камфоров спирт и обилно да бъдат талкирани.
Спешни мерки при декубитус, пролежка /декубитални рани/
При появата на декбитус усилията се насочват към спиране на развитието му. За целта се употребяват гумени кръгове, гумени възглавници и гумени дюшеци. Най-често се употребява гуменият кръг. Такъв се поставя и под болни, които са застрашени от появата на
декубитус.
Превръзката на декубиталните рани трябва да става при най-голямо спазване на асептиката, тъй като те се инфектират много лесно.

„Воев“ 02/8519962,02/8519375, 0888 893280,  SKYPE : voevisf, E mail:etvoev@abv.bg

Лицензирани фирми за помощни средства Воев
„Воев-София“ ЕООД, Удостоверение №099/2008г. на МТСП-Агенция за хората с увреждания.
„Воев-Георги Воев-Стефанка Воева“ ЕТ, Удостоверение №024-I/2013г.

Магазин „Воев“в центъра на София
между ПИРОГОВ и Руски паметник, ул.Шандор Петьофи № 1, 

 

„Воев“ магазин санитарен за помощни средства, медицински изделия и санитарни материали в центъра на София Пирогов-Руски паметник, ул. Шандор Петьофи №1, 02/8519962, 02/8519375, 0888 893280

 

Магазин Воев за помощни средства, София, Пирогов-Руски паметник, ул.Шандор Петьофи № 1

Форма за поръчка

Поръчай сега

    Форма за поръчка "Воев-София" ЕООД (не е електронна търговия!)

    Преди да попълните формата, моля прочетете указанията най-долу:

    Име и фамилия(задължително).

    Вашият телефон (задължително).

    Вашият Email (задължително)

    Указания за правилно попълване на формата: Важно. Наложен платеж за сметка на Получателя с „Еконт Експрес“! Ако е до поискване, впишете Еконт-адреса на офиса на ЕКОНТ. За да да получите фактура трябва да обявите задължително в поръчката това желание. Ако не сте обявили предварително издаване на фактура не можете да получите от ЕКОНТ документ за плащане "пощенски паричен превод" задължителна част от фактурата. Подадени поръчки до 15.00часа се изпращат по куриер същият ден. Поръчки без посочен телефон, имена и адрес за доставка НЕ се обработват! Важно: За да Ви обслужим навреме в срок и да получите това което сте поръчали спазвайте инструкцията за попълване.
    Важно! Стоките се изпращат с преглед при получаване. Проверете стоката преди да платите! Рекламации за повреда и щети вследствие на транспорта, след плащане на стоката не се признават от ЕКОНТ.Знаете ли че: Възможност от Еконт за два пъти по-ниска такса за наложен платеж - 1,45%, когато платите с ecoints или банкова карта.
    За продажби на едро пишете на etvoev@abv.bg