ХОББ, клъстерно главоболие, ковид дишане от концентратори и бутилки при лечение с кислород

ХОББ и медицински кислород от концентратори и бутилки за кислородотерапия в домашни условия. Лечение с медицински кислород при ХОББ, Ковид, Клъстерно главоболие и други заболявания. Какво означават термините ХОББ, сатурация, кислородотерапия, клъстерно главоболие, концентратор.

ХОББ, клъстерно заболяване, ковид и други белодробни болести. Концентратори и леки преносими бутилки с медицински кислород при дишане и лечение с кислород

 

Кислород за дишане в домашни условия от кислородни концентратори и кислородни бутилки

Какво означават термините  ХОББ, ПАХ, сатурация, кислородотерапия, клъстерно главоболие, концентратор… Нормални дози за приемане на медицински кислород. В кои случаи се налага приемане на медицински кислород от кислородни концентратори и преносими кислородни бутилки.

Обща въвеждаща информация

*Информацията на тази страница трябва да се разглежда, като насочваща и най-добре е да се ползва като предварителна и при всеки конкретен случай да се прави професионална консултация с лекуващия лекар. Цитирал съм източниците в интернет пространството от където съм почерпил информацията. Що се отнася до информацията за кислородните концентратори, кислородни бутилки и консумативи тя е професионална и е изготвена от  „Воев-София“ ЕООД, представител за София и страната на Mobiak SA производител на концентратори и бутилки.  

Специализирана публикация на Воев във връзка с Covid-19. Преносими с пациента кислородни системи подходящи за ползване както в домашни условия за болни от ковид, ХОББ, клъстерно главоболие или други белодробни болести също и за ковид отделенията в болници. Могат да се носят на гръб, в ръка или да се придвижват с количка. Подходящи за хора които ползват кислородни концентратори в къщи при нужда от придвижване или пътуване с автомобил. Такива болни могат да ползват мобилните системи и да дишат медицински кислород вън от дома.  Мобилни системи за кислород при ковид.

•   

Термини:

ХОББ Хронична обструктивна белодробна болест

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) англ.

ПАХ Пулмонална артериална хипертония

Клъстерно Главоболие подобно на мигрена, но много по-остро и болезнено. Също така познато като васкуларно главоболие или цефалгия.

Сатурация лат. Saturatio В случая насищане на кръвта с кислород. В общия смисъл насищане на течности с газове. Нормални стойности 96-99%.

Понижена кислородна сатурация Слабо насищане на кръвта с кислород под 90%. Животозастрашаващи са стойности под 85%.

Кислородотерапия Подаване на медицински кислород(чист кислород) или обогатен извлечен от атмосферата кислород. Целта е достигане на сатурация по-голяма от 90%

Пулсоксиметър,  импулсен оксиметър Измерва нивата на кислорода или насищането на кръвта с кислород без да е необходима кръвна проба и това може да се направи в домашни условия.

Кислороден концентратор Устройство което извлича от въздуха в атмосферата кислород, концентрира го готов за ползване в домашни условия с чистота обикновено 93% +-3% и непрекъснат поток 0 до 5(или от 0 до10)литра/в минута. Концентраторите могат да бъдат  стационарни или портативни(мобилни). Служи за насищане с кислород на кръвта в нормални граници. Използват се в домашни условия за производство и дишане на медицински кислород.

Кислородни бутилки с медицински кислород Служат за същите цели както кислородните концентратори, но трябва да бъдат предварително напълнени с втечнен медицински кислород под налягане за да могат да бъдат използвани за дишане при кислородотерапия.

Маски, канюли, овлажнители, дебитомери(ротаметри) и т.н. Консумативи за лична употреба и устройства към кислородните концентратори и кислородни бутилки.

Признаци за ХОББ. Намалена и ограничена физическа активност(сутрин при ставане), кашлица и храчки, недостиг на въздух, мускулна слабост.

Какво представлява Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ? Определение на Сити клиник

ХОББ е група хронични заболявания, които протичат със затруднение в дишането.  Те са водеща причина за заболяемост и смъртност от респираторни заболявания в световен мащаб. Най – честите са белодробният емфизем и хроничния бронхит, като някои изследователи прибавят и астмата към групата на ХОББ. Хроничният бронхит е продължително и постоянно възпаление на дихателните пътища, протичащо с кашлица и обилна слузно – гнойна секреция.  Емфиземът е разрушаване или структурни деформации в алвеолите и малките дихателни пътища, което протича с изразен задух и нарушена вентилаторна функция. Кои са най – честите симптоми на заболяването? Симптомите на ХОББ се появяват при напреднало заболяване, протичат с периоди на затишие и обостряне и като цяло прогресират до получаването на тежки усложнения. Най –  честите симптоми са:  Задух; Продуктивна кашлица със слузно –  гнойна или слузна експекторация;  Тежест и болка в гърдите; Намален физически капацитет;  Свиркане в гърдите.

При емфизем по –  изразен е задухът, а при хроничния бронхит  –  кашлицата с експекторацията/храчките.  Допълнителни симптоми са:  Намалено съдържание на кислород в кръвта;  Нервно –  психически промени; Промяна в ритъма на сън и бодърстване;  Промяна в ноктите и крайните стави на ръцете;  Симптоми от страна на сърдечно –  съдовата система, храносмилателната система и др.

Източник https://acibademcityclinic.bg

Кога се прилага кислородотерапията? Източник Практика белодробно здраве http://www.belodrobno-zdrave.com/  д-р Иво Пенков, д-р Дора Вътковска

Голям брой състояния се повлияват от кислородотерапия:

ХОББ (хронично обструктивна белодробна болест) – честа при пушачи и хора работили в прашна среда. Това е най-честата причина за кислородотерапия.
– белодробно сърце; – миокарден инфаркт; – белодробен оток; – туморни (ракови) процеси, които засягат белодробната структура с последващо намаляване на кислородното съдържание в кръвта
– и други по преценка на лекар

Лекуване и терапия на ХОББ. След като е поставена диагнозата ХОББ заболяването няма да отшуми и оплакванията няма да намалеят с времето. Ако не се вземат мерки то ще се задълбочи и оплакванията ще зачестят. Навреме трябва да започне терапия дишайки кислород в къщи.

Важно! Лечението с кислород се извършва по указания на лекуващият лекар. При приемане на кислород в къщи използвайки кислородна бутилка или кислороден концентратор трябва да се спазват точно назначените от лекуващият лекар прием на кислород дебит (настройва се дебитомера) и време. Нашият съвет! Приема се толкова кислород, колкото е предписал лекаря. Когато поради различни причини нямате указания на лекуващия лекар може да се възползвате от препоръката на производителя на кислородни концентратори и бутилки Mobiak SA 1-2 литра в минута дебит(поток на кислорода ) в продължение 45-60 минути на ден. 

Темата ХОББ и клъстерно главоболие, признаци, терапия и лекуване, дишане на медицински кислород в домашни условия подробно е представена в специализираните страници в сайта на Воев https://voevmedical.com/

По-долу извадки от тези страници с преките връзки към тях.

I. От страницата със специализирана информация Лечение с медицински кислород при ХОББ, клъстерно главоболие и други заболявания. Прием на кислород в домашни условия. Обзорна и насочваща информация за прием на медицински кислород в домашни условия, с какво трябва да се съобразим и с какви способи да го осигурим. ХОББ и дишане на медицински кислород. ХОББ, клъстерно главоболие, кислород

ХОББ, Хронична обструктивна белодробна болест. Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване на белите дробове, което се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища – частично или напълно необратимо. Ограничението на въздушния поток се дължи на възпаление на белодробната тъкан (паренхим), породено от вдишването на газове и частици от околната среда.

„КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХОББ?  Това е Хронична Обструктивна Белодробна Болест.
        Хронична, защото не може напълно да се излекува. Обструктивна, защото има стеснения на дихателните пътища. Белодробна, защото е на органа, отговорен за дишането.
        Болест, защото уврежда здравето на човека.

ХОББ включва два основни компонента – хроничен бронхит и белодробен емфизем.
        Хроничният бронхит се определя като наличие на възпаление в дихателните пътища, в резултат на което се получават кашлица и храчки, продължаващи не по-малко от 3 месеца в две последователни години. При хроничния бронхит настъпва преструктуриране на стената на дихателните пътища, вследствие на което се стеснява отвора (лумена) на бронхите. Това води до трайно ограничение на въздушния поток в тях.

Ориентировъчна проба в домашни условия. Вдишайте максимално, след което издишайте възможно най-бързо. Ако това се случи за 4 секунди или по-малко, вие нямате ХОББ. Ако обаче след максимално вдишване форсираното ви издишване продължава 6 и повече секунди, то това е показател, че имате някакъв белодробен проблем. Ако прекъснете внезапно издишването си и чувате шум като от гайда, и ако сте дългогодишен пушач, то тогава диагнозата ХОББ Ви е сигурна. Потърсете лекар! Извадка от  „ХРОНИЧНА ОБСТРУКТИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ“ публикация на РЗИ Велико Търново http://www.riokoz-vt.com/hobb.htm

II. Кислородотерапия при пациенти с ХОББ. Брой 11/2015, Д-р Н. Кючуков, д-р Я. Иванов
Клиника по пневмология и фтизиатрия, Медицински университет – Плевен  публикувано в сайта https://gpnews.bg/

…Според проведените проучвания, използването на контролирана кислородотерапия при ниски дози с дебит до 2 литра в минута или 28% кислород, целяща достигане на кислородна сатурация от 91-92%, не води до съществено или клинично значимо повишаване на PaCO2. При дебит до 2 литра в минута 90% от пациентите с напреднала ХОББ и хипоксемия получават необходимото им количество кислород за провеждането на оптимална терапия… Апаратура за провеждане на кислородотерапия Кислородните концентратори са най-често използваните устройства за ПДКТ. Концентраторите работят с електричество и концентрират кислорода от атмосферата. Концентраторите са подходящи за пациенти, нуждаещи се от продължително в денонощието лечение с кислородотерапия. Пациентите трябва да бъдат обучени как да работят с устройството, да следят за изправността му и да поддържат чисти филтрите.
Разработването на малки концентратори, захранвани от батерии, дава възможност на пациентите да бъдат мобилни и дори да напускат дома си без да прекъсват терапията. Кислородни бутилки Те представляват подсилени метални цилиндри, съдържащи сгъстен въздух под високо налягане, оборудвани със специален вентил за редуциране на налягането. Кислородните бутилки са в различни размери и капацитет от малки преносими бутилки до големи стационарни устройства и са оцветени в бяло…

III.  С медицински кислород терапия в домашни условия. Лечение с кислород, дишане. Какво трябва да знаем? Наем и продажба на кислородни концентратори и леки преносими бутилки с кислород за дишане при Хобб и клъстерно главоболие, принадлежности и консумативи. Кислородотерапия. Инхалатори

Подробна насочваща информация за терапия с медицински кислород. Дишане на медицински кислород произвеждан на място в домашни условия от кислороден концентратор или от предварително напълнена с кислород бутилка. Преки връзки за наемане или закупуване

Кислородни концентратори и леки бутилки за дишане на медицински кислород, пулсоксиметър, инхалатори на MobiakCare. Консумативи и аксесоари. Кислородна терапия, наем и продажба. Лечение

Концентратори, бутилки и консумативи за кислородна терапия

Може да посетите магазина ни в центъра на София, да поръчате по телефона или да попълните формата за поръчки. Обслужваме всички населени места в страната. Живущите в чужбина също могат да поръчат за близките им в България и ние ще доставим избраното от тях. Форма за поръчка

Маски и канюли, консумативи за дишане на медицински кислород

Маска за кислородна терапия

Канюла за дишане на кислород

Маски за сънна апнея, кислородни маски, терапия

Консумативи за кислородна терапия, принадлежности

Дебитомер

Дебитомер 25Е

Овлажнител

0807912 Овлажнител Poseidon

Пулс оксиметър

Лекуващия лекар назначава лечението с кислород дебит в литри за минута и време за приемане  на медицински кислород след като е измерил нивото на кислорода в кръвта на пациента.  Импулсния оксиметър измерва нивата на кислорода или насищането на кръвта с кислород без да е необходима кръвна проба и това може да го направите вие в домашни условия.

Оксиметър, терапия с кислород, измерване

0801023 Пулс оксиметър DL50

Леки кислородни бутилки за наемане или закупуване за терапия с кислород в къщи 

Условия за наемане и цени за закупуване на леки кислородни бутилки комплект за кислородна терапия в къщи. Леки и удобни за пренасяне на рамо. Указания за безопасна работа с кислородни бутилки пълни с медицински кислород за дишане на завода производител Mobiak на български и на английски език

Кислородни бутилки, терапия, наем, продажби

Лека кислородна бутилка 2, 3 и 5л

Концентратори за осигуряване на медицински кислород в домашни условия.  Наемане или закупуване

 

Условия за наемане и цени за закупуване на кислородни концентратори

Стационарни кислородни концентратори за дишане на кислород в къщи

Наемане и закупуване. Възможност за проба преди закупуване

Пробвате и купувате или пробвате и връщате кислородния концентратор.

Кислородни бутилка, концентратор. Наем и…

Подробности, технически параметри и указания на предлаганите модели. преки връзки към страниците в сайта.

Домашен кислороден концентратор IREN

Концентратор Thorax за медицински кислород

Преносим портативен кислороден концентратор AURA 5

Наемане и закупуване. Възможност за проба преди закупуване

Имате още една възможност преди да закупите преносимия кислороден концентратор: Ако не сте убедени че портативния кислороден апарат е за вас, можете в магазина ни срещу заплащане от 30лв да го изпробвате, като дишате 30 минути кислород от него с включен пулсоксиметър(концентратора и пулсоксиметъра са осигурени от нас).

Подробности, технически параметри и указания на предлаганите модели. преки връзки към страниците в сайта.

Портативен мобилен кислороден концентратор

Изображения на предлаганите кислородните концентратори

Oxygen Concentrator Thorax 5 Кислороден концентратор

Портативен кислороден концентратор AURA

Още специализирана информация за кислородотерапия

Лечение с медицински кислород при ХОББ, клъстерно главоболие и други заболявания. Прием на кислород в домашни условия

 ХОББ, клъстерно главоболие, кислород

Част от публикацията на тази страница

Клъстерно главоболие и дишане на медицински кислород

Клъстерно главоболие, пронизващи главоболия, мъчително тежки. 

Накратко за заболяването.

Болката при клъстерно главоболие, както при мигрена десет кратно по-силна. Предимно при пушачи мъже(съотношение на 6 мъже 1 жена) на възраст от 25 до 40 години. Силната болка трае 15-20 минути и поради това болкоуспокояващите средства нямат необходимото време да подействат. При мигрена болката е пулсираща, при клъстерното главоболие болката е периодична  продължаваща максимум 1 час(обикновено около 15 минути) от 1 до 3 пъти на ден.

Приемането на медицински кислород оказва непосредствено въздействие за облекчаване на болката при клъстерно главоболие

  Кислород се предписва от лекар и се включва наред с нестероидни противовъзпалителни средства, калциеви антагонисти и др. Тъй-като голям процент от страдащите от клъстерно главоболие са пушачи и са с висок риск за коронарна артериална болест не могат да бъдат лекувани с триптанови лекарства(триптан). Терапията с кислород се явява предпочитана опция.

За отключващ фактор на клъстерно главоболие се счита употребата на алкохол…

Ако не сте намерили това което търсите вижте и раздел Терапия 

Магазин „Воев“ 1606 София Пирогов-Руски паметник, ул. Шандор Петьофи №1, 02/8519962, 02/8519375, 0888 893280

Магазин санитарен Воев, в центъра на София

Важно. Магазин „Воев“ не сме дрогерията!

„Воев“ магазин санитарен за помощни средства, медицински изделия и санитарни материали в центъра на София Пирогов-Руски паметник, ул. Шандор Петьофи №1, 02/8519962, 02/8519375, 0888 893280

Публикация на лицензирана фирма за помощни средства „Воев“:
„Воев-София“ ЕООД, Удостоверение №099/2008г на МТСП-Агенция за хората с увреждания

Специализиран магазин за кислородни концентратори и леки преносими бутилки с медицински кислород, „Воев“ Руски паметник-Пирогов в центъра на София. Наемане и продажба

Специализиран сайт за помощни средства за възрастни хора, инвалиди с ТЕЛК и хора с увреждания без ТЕЛК. Безплатни с целева помощ от Социално подпомагане и свободна продажба. Права на хората с увреждания.