Лежащо болни

 

Вижте обновената страница За лежащо болни помощни средства

Там подробно може да се запознаете с информацията за:

Тежко болни и лежащо болни хора. Всичко за болни на легло.  Предпазване на болния при залежаване в леглото. Къпане и хигиена без вода. Помощни средства

 

жена Cleanis Products 252x229

 

 

 

По-долу следва не актуализирана информация

За лежащо болни
1. Медицински изделия и помощни средства необходими за обслужването им включително и за възрастни хора залежали от старост продължително време
– Инвалидна количка рингова или акумулаторна
– Комбиниран стол за тоалет и баня или поотделно тоалетен стол и стол за баня.
– Антидекубитален дюшек
– Антидекубитална възглавница
– Масичка за инвалидна количка

На следващ етап при рехабилитация и раздвижвания:
– Проходилка
– Три или четири опорен бастун
– Патерици, канадки , бастуни

Всички тези медицински изделия и помощни средства могат да се получат безплатно чрез Агенция за социално подпомагане или да се закупят свободно.

При спешни случаи антидекубитален дюшек може да се получи срещу депозит от 250 лв.

Информация за различните медицински изделия и помощни средства, както и условията при които се отпускат безплатно  може да намерите в съответните менюта в сайта.

2. Санитарни материали
Санитарни торбички за еднократна употреба със система за абсорбиране.

-Уринатори-торбички за еднократна употреба
-Уринатори пластмасови-дамски и мъжки
-Мокри кърпи за измиване на тялото и на косата

Информация за различните санитарни материали може да намерите в „Аксесоари и надстройки за WC“ в сайта.

3. Антидекубитален кръг

4. Как да се грижим за лежащоболен?

От Домашен лекар

КАКВО ДА БЪДЕ ЛЕГЛОТО НА БОЛНИЯ?
Отделна стая за тежкоболния – това е, разбира се, най-оптималният вариант. Ако не разполагаме с отделна стая, в някоя от наличните стаи се оборудва болничен кът с легло, нощно шкафче и стол за обгрижващия и лекаря. Оборудваният кът трябва да е проветрив. При топло време прозорците да се държат отворени. През зимата стаята с болния трябва да се проветрява 15-20 минути на всеки 2-3 часа.
Към леглото на болния трябва да има специални изисквания: да бъде удобно, да не ограничава движенията, по възможност с ортопедичен матрак.
Постелното и личното бельо трябва да бъде само от естествени тъкани (памук или лен). Одеялото (задължително в калъф) трябва да бъде или вълнено и леко, или бархетно. Дебелото и тежко одеяло не е подходящо – това е допълнително натоварване за болния, особено при сърдечносъдови и белодробни заболявания.
Постелното и личното бельо обикновено се сменят през седмица, а при необходимост и по-често. И макар че тази процедура е свързана с някои трудности, придобивайки определени навици, смяната на бельото може да се изпълнява бързо и без особени неудобства за болния.
Сваляйки горнището на пижамата, го издърпвайте към шията. Повдигнете ръцете на болния и внимателно свалете пижамата през главата, след това освободете ръцете, следва главата, след което пижамата се издърпва надолу и акуратно се оправят гънките в зоната на гърба и кръста.
Постелното бельо се сменя така:
• Отстранете възглавницата.
• Придвижете болния към
единия край на леглото, а от другия по цялата дължина на леглото навийте на руло замърсената постеля чак до тялото на болния.
• По-удобно е това да се направи, ако се обърне болният на едната страна с гръб към застланата част на леглото. На освободеното място развийте рулото чист чаршаф, постепенно приближавайки го към болния.
•През двете рула на замърсения и чистия чаршаф прехвърлете болния на чистата половина и разстелете чистия чаршаф по цялата площ на леглото.
И ТОВА СЕ СЛУЧВА
Ако болният страда от незадържане на урина и фекалии, постелете под чаршафа специална медицинска мушама, подгъвайки я под краищата на матрака. Бельото в такива случаи се сменя при необходимост. Освен това могат да се купят специални памперси, които значително облекчават грижите за тежко болните.
ЗАЛЕЖАВАНЕТО СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ
Лежащите, тежко болни хора, много често страдат и от проблеми с кожата. Това е дистрофично, язвенно – некротично увреждане на тъканите с възникване на гнойни инфекции. Те могат да се образуват в местата на сгъвките на меките тъкани, особено при изтощения от продължителното залежаване на болния организъм. Така е, защото от продължителното обездвижване се нарушава оросяването на крайниците, възможно е да възникнат диабет или болести на нервната система и онкологични заболявания.
КАК СЕ ПРОМЕНЯ КОЖАТА?
Кожните промени започват със зачервяване на кожата, развива се начален стадий на суха некроза (умъртвяване на засегнатата кожа), а по-късно и във влажна некроза. Болните, които не могат да стават, се обтриват с топла вода с камфоров спирт или с одеколон, или оцет, а слабините се промиват с тампон от памук или марля, напоени с топла вода. Лицето, ръцете, шията, гърдите, подмишничните ямки на болния, който може да сяда в леглото, се измиват с топла вода със сапун. Обикновено болестните промени на кожата засягат областта на кръста, лопатките, тила на главата, петите и лактите. Тези места трябва да се обтриват 3-4 пъти на ден с 0,5 процента разтвор на нишадърен или камфоров спирт, или с разреден оцет (1 чаена лъжичка на 0,5 л. вода). При необходимост могат да се подлагат под пострадалите места специални гумени възг-лавнички, чаршаф или кърпа. В специализираните магазини се продават и специални антиде-кубитални матраци.
ЕДНО ОТ НАЙ-НЕОБХОДИМИТЕ ПРИСПОСОБЛЕНИЯ
Лежащо болните се нуждаят от подлога. В магазините се продават няколко вида: емайлирани, керамични и гумени. Най-удобни са продълговатите с плот за опора на кръста. Гумените подлоги с еластични стени могат да се оставят по-дълго под болния, периодично изваждайки ги за санитарно обработване. С това те изпълняват и ролята на антидекубитална възглавнич-ка. Преди използването на подлогата върху постелята се разстила подложна мушама. За да се намали усещането за дискомфорт на болния, подлогата се наплисква с топла вода, вътре се налива малко топла вода и приповдигайки таза на лежащия, се подпъхва.
С КАКЪВ РАЗТВОР СЕ ИЗМИВАТ САНИТАРНИТЕ СЪДОВЕ?
След обслужване болният се почиства с 0,5 процента манганов разтвор, а подлогата се измива добре и се обработва с 1-3 процента разтвор на лорамин.

5. Лекуване на антидекубитални рани


„Воев“ 02/8519962,8519375, 0888 893280, SKYPE : voevisf, E mail:etvoev@abv.bg
между ПИРОГОВ и Руски паметник, ул.Шандор Петьофи № 1,
Не сме дрогерията на партера!!! Ние сме магазина до дрогерията

 

„Воев-София“ ЕООД  Удостоверение №099/2008г. на МТСП-Агенция за хората с увреждания.

Специализиран сайт за Помощни средства за възрастни хора, инвалиди с ТЕЛК и хора с увреждания без ТЕЛК. Безплатни с целева помощ от „Социално подпомагане“ и свободна продажба. Правата на хората с увреждания.  https://www.voevmedical.com/