Как да се грижим за лежащо болен

• Изисквания към леглото на болния
• Декубитуси, рани и протектори
• Къпане и измиване без вода
• Етапи на рани от залежаване
• Помощни средства и санитария

Как да се грижим за лежащо болен

Тежко болни и лежащо болни хора.   Предпазване на болния при залежаване в леглото. Къпане и хигиена в леглото без вода и с вода. Приспособления и помощни средства в ежедневието

Изисквания към леглото на болния. Защита и предпазване от декубитуси, рани. Протектори предпазващи както тялото на лежащо болния така и матрака и леглото. Къпане и измиване без вода. Етапи на рани от залежаване. Помощни средства за болни на легло,  санитарни материали за обслужване.

Ако имате възрастен в къщи. Вижте публикацията ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ПАДАНЕ ПО-ВЪЗРАСТНИ ХОРА. Какво може да направите преди да се случи падане. ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ПАДАНЕ ПО-ВЪЗРАСТНИ ХОРА.

Сухо къпане на тяло, глава и коса с мокри напоени с лосиони ръкавици, шапки, кърпи  

Вижте новата специализирана страница Хигиена, възрастни, болни на легло Ще намерите информация във вид на указания и кратки видео клипчета на професионалната фирма promedica24 за грижи за хронично болни • Подготовка за грижа за хигиена на болния и миене на лицето му •  Миене на гърба и задните части • Миене на ръцете и раменете • На тази моя страница в сайта ми ще намерите още: Напоени с лосиони влажни ръкавици, кърпи, шапки за измиване на главата и косата или тялото без използване на вода. При инконтиненция, неволно изпускане на урина в бельото или леглото, вложки в бельото, протектори в леглото. Хигиена с вода и без вода. Как да се грижим за лежащо болен в домашни условия?

 Форма за поръчка

Ако сте направили своя избор може да посетите магазина ни в центъра на София, да поръчате по обявените ни телефони или да попълните контактната форма за поръчки. Обслужваме всички населени места в страната. Живущите в чужбина също могат да поръчат за близките им в България и ние ще доставим избраното от тях. Поръчката може да я направите на тази страница, като попълните контактната форма. Контактната форма я има и на страниците с преките връзки по-долу, оттам също може да направите поръчка.

ВЛАЖНИ РЪКАВИЦИ ЗА ИЗМИВАНЕ НА ТЯЛО, ГЛАВА И КОСА БЕЗ ВОДА

ВЛАЖНИ РЪКАВИЦИ ЗА ИЗМИВАНЕ НА ТЯЛО ГЛАВА И КОСА ФРЕНСКИ НА DR HELEWA 

Обгрижване на лежащо болни за предпазване на обслужващия персонал с вътрешен защитен слой в ръкавиците. След спортуване, при къмпингуване, пътуване и други подобни случаи за лична хигиена. При липса или недостиг на вода, страх от вода, бедствия и хуманитарни кризи. 

 Ръкавица сухо миене на тяло и глава.

 

 

Там ще намерите и приложено видео на Русенски университет „Ангел Кънчев“. КАТЕДРА ЗДРАВНИ ГРИЖИ. ХИГИЕНЕН ТОАЛЕТ ПО МЕТОДА „СУХО КЪПАНЕ“ И СМЯНА НА БЕЛЬО НА ТЕЖКО БОЛЕН. Практични професионални съвети при обучението на медицински сестри. Ценна информация за всички които се грижат за лежащо болни в домашни условия.

Вижте специализираните страници за:  

Санитарни материали

 

Избор на подходящ протектор

Как да изберем подходящ протектор. Протектори за защита на тялото, леглото или матрака, протектори за крак и рамо в банята, протектори против декубитални рани. Обзорна страница с всички продукти за защита и предпазване.

Изпускане по малка и голяма нужда при възрастни

Предпазване на тялото, леглото, бельото и матрака на възрастни хора при изпускане по малка и голяма нужда. Хигиена. Старческо изпускане на урина. Изпускане по малка и голяма нужда при възрастни хора. Нощно напикаване при деца. Енкопреза, инконтиненция, фекална инконтиненция Подложки и вложки при подмокряне. Хигиена

 

 Измиване на коса, глава и тяло на лежащо болен в къщи. Хигиена на болен в къщи с вода и без използване на вода

Специализирана информация на страница Къпане глава и тяло на болен в къщи

Измиване на глава и тяло на лежащо болен в къщи. Хигиена на болен в къщи с вода и измиване без вода. Използване на подлога, тоалетен стол и химическа тоалетна без измиването им след употреба.

Хигиена с вода и без вода на лежащо болен

Хигиена с вода и без вода на лежащо болен

Прозрачен защитен ботуш. Протектори за баня

Протектори, прозрачни защитни ботуши и ръкави при къпане

Прозрачен защитен ботуш. Протектори за баня

Местене, преместване на лежащо болен

Местене, преместване на лежащо болен

Всичко за преместване на болни с преки връзки към продуктите

Пренасяне на болни хора, транспортиране

Пренасяне на болни хора, транспортиране

 

По-долу на страницата вижте още: Вдигане на болен с помощта на лифтер, Колан за вдигане и повдигане на хора, както и Самостоятелно вдигане и повдигане от леглото

Леглото на болния – какво трябва да бъде ако болния става самостоятелно или  ако болния лежи в една и съща поза 24 часа в денонощие?  Използване на леглата след като е отпаднала потребността от болнично легло.

Хоризонтална и вертикална дръжка за легло, предпазни решетки

легло електрическо 0806449

Легла за лежащо болни наподобяващи обикновени легла с възможности за гледане на болни в домашни условия и с възможности за добавяне на приспособления и допълнителни устройства към тях

Болнично легло ръчно повдигане и сгъване

Електрическо болнично легло с 5 функции

Антидекубитални протектори, активни антидекубитални дюшеци и пасивни антидекубитални  дюшеци. Кога какво се прави? Какво се ползва върху леглото на болния и под болния? Рани от залежаване. Превантивни мерки. Ако вече имаме рани от залежаване, декубитуси? Помощни дръжки и предпазни решетки.

Всичко за болни на легло

Хора с неврологични заболявания

Кое е най-опасното при залежали се на легло възрастни хора или болни хора?

По долу на страницата има подробна информация за Рани от залежаване. Етапи на развитие на раните.

Ако не ви се чете подробната информация прочетете този откъс:

„За предпазване от декубитуси трябва да се премахнат или намалят силите на натиск и триене, които увреждат кожата, мастната тъкан и мускулите. За целта се използва антидекубитален дюшек който променя формата си според натиска от тялото. При преместване на лежащо болни хора трябва да се избягва какъвто и да е опън на кожата. Позицията в леглото трябва да е с глава, повдигната под наклон не повече от 30 градуса. По този начин се избягва приплъзване на тялото водещо до протриване на кожата, тъй-като човешкият скелет се движи в обратна посока на кожната повърхност.“ Вижте по-долу на страницата Облегалки за легло *декубитус-Декубитална рана (ДР, декубитус, декубитална язва Профилактика и лечение на декубитални рани при инсултно болни има в Научни трудове на Русенския университет с автор Светла Петрова. По-долу на страницата има връзката в интернет където е публикувана страницата.

Улесняване положението на лежащо болен. Какво да бъде леглото на болния ? Антидекубитален дюшек за болни на легло предпазващ болния от получаването на рани от залежаване

Специализирана страница за матраци, дюшеци и калъфи за тях.

Част от информацията на тази страница: При лежащо болни хора е важно леглото да е  с вентилиран матрак или дюшек. Вентилирането се постига, като на горната страна на матрака откъм лежащо болния фабрично са направени вентилиращи прорези или повърхността е със специален профил. Вентилиране се постига и с използване на матраци с надуваеми с компресор секции.

Важна насочваща информация за лежащо болни хора! Ако трябва да изберете между матрак(дюшек) вентилиран наричан „пасивен антидекубитален дюшек“ и активен дюшек, матрак с много надуваеми секции с компресор трябва да имате предвид следното:

Пасивните дюшеци, матраци са подходящи за болни на легло, които през денонощието не са постоянно на леглото и стават самостоятелно или с помощта на други. Активните дюшеци, матраци с надуваеми с компресор секции са задължителни за лежащо болни, които са 24 часа в денонощието на легло и не могат да се обръщат сами в леглото и не стават от него.

Важно! При получени вече рани от залежаване „декубитуси“ задължително се поставя активен антидекубитален дюшек с компресор и матрак с надуваеми туби или въздушни камери, Антидекубитален дюшек.

През здравна каса НЗОК получаване безплатно с издаден здравен код.

 

0223005 активен антидекубитален дюшек с помпа и въздушни камери

За предпазване на леглото и стандартния матрак или дюшек при напикаване или изпускане в леглото, ако болния става от леглото(не е непрекъснато лежащ в една и съща поза 24 часа в денонощието) може да се ползва антидекубитален непромокаем протектор за легло или водоустойчив калъф протектор за легло, както и чаршафи еднократни и чаршафи гумирани  предпазващи леглото от замърсявания.

Антидекубитални дюшеци активни с компресор, туби или въздушни камери и пасивни матраци без компресор.

150 MB-300 copy 0806591 ADD 150x150

Антидекубитален дюшек с помпа компресор и надуваеми камери само за 109 лв

Свободна продажба

Вижте тази възможност: Получавате го веднага без да се занимавате с изваждане на медицински документи.

Изображение на Антидекубитален 109 лв дюшек надуваем с компресор помпа 

Антидекубитален дюшек с помпа компресор и надуваеми камери само за 109 лв.

Активни и пасивни антидекубитални дюшеци

Активен антидекубитален дюшек на страница  Антидекубитален дюшек за 220лв

Пасивен антидекубитален дюшек на Антидекубитален дюшек пасивен

Антидекубитални дюшеци пасивни и активни

Антидекубитални дюшеци пасивни и активни

Дюшеци антидекубитални

Антидекубитален дюшек с въздушни камери             Тръбен антидекубитален дюшек с туби

Калъфи за матраци

Протектор калъф за матрак 0806634

Протектор калъф за матрак с цип

Вижте специализираните страници

Помощни средства в ежедневието

Помощни средства в ежедневието

Помощни средства в ежедневието част 3/2

Помощни средства в ежедневието

както и Стълба въжена с ръкохватки за вдигане и лягане в легло

Стълба за вдигане от легло

Стълба с ръкохватки за повдигане от легло

Стълба с ръкохватки за повдигане от легло

Колан с ръкохватки за самостоятелно вдигане от легло

Колани за вдигане или повдигане на болни

Колан за самостоятелно вдигане

Колан за самостоятелно вдигане

Колан за вдигане и повдигане на хора

Колан за вдигане и повдигане на хора

Кратка информация за степените на декубиталните рани и как да ги избегнем.

Рани от залежаване. Етапи на развитие на раните

I етап: Зачервена кожа с трайно петно. Сърбеж и суха кожа.

II етап:Мехури по кожата или открити рани. Леко подуване. Оцветяване-лилаво или червено на цвят.

III етап: Разрушаване на кожата в дълбочина.       

IV етап: Раната достига с дупка до кости, сухожилия и мускули.

За 2 и 3 етап рани антидекубитална система

За предпазване от декубитуси трябва да се премахнат или намалят силите на натиск и триене, които увреждат кожата, мастната тъкан и мускулите. За целта се използва антидекубитален дюшек който променя формата си според натиска от тялото. При преместване на лежащо болни хора трябва да се избягва какъвто и да е опън на кожата. Позицията в леглото трябва да е с глава, повдигната под наклон не повече от 30 градуса. По този начин се избягва приплъзване на тялото водещо до протриване на кожата, тъй-като човешкият скелет се движи в обратна посока на кожната повърхност.  Облегалки за легло

 

Специализирана информация в интернет пространството на тема грижа за болен

Внимание! Тази информация я насочваща, ползвайте я с необходимата критичност като се информирате и образовате допълнително. За достоверността й трябва вие самите да прецените преди да използвате указанията в статиите.

1. Интересна статия за профилактика и лечение на декубитални рани при инсултно болни има в Научни трудове на Русенския университет с автор Светла Петрова в PDF формат публикувана в интернет:

[PDF]13. Декубитус. Профилактика и лечение на декубитални …

conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp12/8.3/8.3-13.pdf

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – 2012, том 51, серия 8.3. – 80 -. Декубитус. Профилактика и лечение на декубитални рани при.

2.Интересна информация има във http://sevgi.incilbg.com Файлов склад на Севги Сестрински грижи. Обявено е че това е в помощ на учащите за медицински сестри в Медицински колеж Пловдив. На главната страница на сайта долу е е изписано: Медицинки Колеж – Гр. Пловдив , Адрес: Братя Бъкстон 120; 4000 Пловдив, Телефони: 032 – 692 762 (Централа). Учебен отдел: (тел./факс): 032 – 693 703. Уеб страница: http://www.medcollege-plovdiv.org Част от заглавията и част от информацията. Всекидневни грижи за болния …Тоалетът на тежко болната жена е необходимо да се извършва след всяко уриниране и дефекация, понякога и по-често. Той се прави …Под седалището й се поставя суха и чиста подлога…Със стерилна ръкавица се взема тампон и под водна струя се мие по средната линия на вулвата, после големите и малките срамни устни, окосмените части, слабинните гънки и най-после ануса. Измиванията с тампони се извършват само в една посока – отгоре надолу и никога обратно. С всеки тампон се измива само веднъж и щом се стигне ануса се хвърля. След измиването външните гениталии… Грижи против декубитус /пролежка/ При болните, страдащи от тежки и изтощителни заболявания, които ги принуждават към продължително залежаване в едно и също положение, се създава опасност от разраняване на кожата и лежащите под нея тъкани. Това разраняване се нарича декубитус /пролежка/. Най-често декубитусите се образуват в областта на опашната кост, плешките, около тазобедрените стави, лактите, тила и петите, на всички места по тялото, където кожата продължително се притиска върху подлежаща кост. Това притискане на кожата води до намален приток на кръв, нарушава се изхранването на тъканите. Кожата некротизира, разязвява се и се образува декубитус… Не трябва да се оставя болният да лежи много дълго време в едно и също положение. Леглото трябва да … Тоалет на гениталиите Външните полови ор­гани на жената са изложени на замърсяване от продължителното залежаване (извършване в леглото на физиологични нужди, секреция от рани, менструация). При лоша хигиена се получават възпалителни процеси, които може да се разп­ространят към вътрешните полови органи и към пикочоотделителната сис­тема и сериозно да влошат състоянието на болната… Всекидневни хигиенни грижи за болния Към всекидневните хигиенни грижи за болния се отнасят:

  • сутрешен и вечерен тоалет
  • частичната баня
  • тоалет на гениталите и кожните гънки
  • тоалет против декубитус.

3.www.lekar.bg   Домашен лекар Какво да бъде леглото на болния ? Отделна стая за тежкоболния – това е, разбира се, най-оптималният вариант. Ако не разполагаме с отделна стая, в някоя от наличните стаи се оборудва болничен кът с легло, нощно шкафче и стол за обгрижващия и лекаря. Оборудваният кът трябва да е проветрив. При топло време прозорците да се държат отворени. През зимата стаята с болния трябва да се проветрява 15-20 минути на всеки 2-3 часа.Към леглото на болния трябва да има специални изисквания: да бъде удобно, да не ограничава движенията, по възможност с ортопедичен матрак.Постел ото и личното бельо трябва да бъде само от естествени тъкани (памук или лен). Одеялото (задължително в калъф) трябва да бъде или вълнено и леко, или бархетно. Дебелото и тежко одеяло не е подходящо – това е допълнително натоварване за болния, особено при сърдечносъдови и белодробни заболявания.Постелното и личното бельо обикновено се сменят през седмица, а при необходимост и по-често. И макар че тази процедура е свързана с някои трудности, придобивайки определени навици, смяната на бельото може да се изпълнява бързо и без особени неудобства за болния. Сваляйки горнището на пижамата, го издърпвайте към шията. Повдигнете ръцете на болния и внимателно свалете пижамата през главата, след това освободете ръцете, следва главата, след което пижамата се издърпва надолу и акуратно се оправят гънките в зоната на гърба и кръста.Постелното бельо се сменя така: • Отстранете възглавницата. • Придвижете болния към единия край на леглото, а от другия по цялата дължина на леглото навийте на руло замърсената постеля чак до тялото на болния. • По-удобно е това да се направи, ако се обърне болният на едната страна с гръб към застланата част на леглото. На освободеното място развийте рулото чист чаршаф, постепенно приближавайки го към болния. •През двете рула на замърсения и чистия чаршаф прехвърлете болния на чистата половина и разстелете чистия чаршаф по цялата площ на леглото.И ТОВА СЕ СЛУЧВА Ако болният страда от незадържане на урина и фекалии, постелете под чаршафа специална медицинска мушама, подгъвайки я под краищата на матрака. Бельото в такива случаи се сменя при необходимост. Освен това могат да се купят специални памперси, които значително облекчават грижите за тежко болните.ЗАЛЕЖАВАНЕТО СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ Лежащите, тежко болни хора, много често страдат и от проблеми с кожата. Това е дистрофично, язвенно – некротично увреждане на тъканите с възникване на гнойни инфекции. Те могат да се образуват в местата на сгъвките на меките тъкани, особено при изтощения от продължителното залежаване на болния организъм. Така е, защото от продължителното обездвижване се нарушава оросяването на крайниците, възможно е да възникнат диабет или болести на нервната система и онкологични заболявания.КАК СЕ ПРОМЕНЯ КОЖАТА? Кожните промени започват със зачервяване на кожата, развива се начален стадий на суха некроза (умъртвяване на засегнатата кожа), а по-късно и във влажна некроза. Болните, които не могат да стават, се обтриват с топла вода с камфоров спирт или с одеколон, или оцет, а слабините се промиват с тампон от памук или марля, напоени с топла вода. Лицето, ръцете, шията, гърдите, подмишничните ямки на болния, който може да сяда в леглото, се измиват с топла вода със сапун. Обикновено болестните промени на кожата засягат областта на кръста, лопатките, тила на главата, петите и лактите. Тези места трябва да се обтриват 3-4 пъти на ден с 0,5 процента разтвор на нишадърен или камфоров спирт, или с разреден оцет (1 чаена лъжичка на 0,5 л. вода). При необходимост могат да се подлагат под пострадалите места специални гумени възг-лавнички, чаршаф или кърпа. В специализираните магазини се продават и специални антиде-кубитални матраци.ЕДНО ОТ НАЙ-НЕОБХОДИМИТЕ ПРИСПОСОБЛЕНИЯ Лежащо болните се нуждаят от подлога. В магазините се продават няколко вида: емайлирани, керамични и гумени. Най-удобни са продълговатите с плот за опора на кръста. Гумените подлоги с еластични стени могат да се оставят по-дълго под болния, периодично изваждайки ги за санитарно обработване. С това те изпълняват и ролята на антидекубитална възглавнич-ка. Преди използването на подлогата върху постелята се разстила подложна мушама. За да се намали усещането за дискомфорт на болния, подлогата се наплисква с топла вода, вътре се налива малко топла вода и приповдигайки таза на лежащия, се подпъхва.С КАКЪВ РАЗТВОР СЕ ИЗМИВАТ САНИТАРНИТЕ СЪДОВЕ? След обслужване болният се почиства с 0,5 процента манганов разтвор, а подлогата се измива добре и се обработва с 1-3 процента разтвор на лорамин.

Други помощни средства за болни на легло: инвалидна количка -рингова,акумулаторна с джойстик или с волан, скутер, комбиниран стол за тоалет и баня, проходилка и други

Друга специализирана страница За лежащо болни помощни средства

Първоначално инвалидна количка, тоалетен стол и стол за баня, антидекубитален дюшек и възглавница при лежащо болен. След това (ако е възможно) раздвижване с проходилка и три или четири опорни бастуни, ролатор при вдигане на крака.

По-долу на снимката различни помощни средства

Помощни средства

Болнични легла

Болнични легла

Принадлежности, оборудване на легла

Болнично легло 0810069 оборудвано

Болнично легло 0810069 оборудвано

Вдигане на болен с помощта на лифтер

За пациенти до 180кг лифтер Talos

За пациенти до 180кг лифтер Talos

Лифтери и колани за вдигане

Помощни аксесоари и приспособления за обслужване на лежащо болни хора

Помощни дръжки за легло

0809250 drajki za leglo 300x300

Помощна стойка за изправяне 020

Помощна стойка за изправяне от леглото, модел 020

Дръжки за легло

Помощни дръжки за стена, баня, тоалетна

0808586 drajki za stena 300x123

Дръжки за легло, стена, баня, тоалетна

 Подлоги, уринатори, санитарни материали

– Санитарни материали: -Санитарни торбички за еднократна употреба със система за абсорбиране. -Уринатори-торбички за еднократна употреба -Уринатори пластмасови-дамски и мъжки. Подлоги -Мокри кърпи за измиване на тялото и на косата -Антидекубитален кръг 7 komb toalet i banya san mat 500x250

Санитарни материали и консумативи

Подлоги и уринатори

Вертикални уринатори с държач закрепен за леглото

Къпане без вода на тежко болни и лежащо болни хора. Ръкавици и шапки за антибактериално измиване без вода

Хигиена на болни хора без вода

Шапка и ръкавица за безводно миене

Шапка и ръкавица за безводно миене

Къпане без вода на тежко болни и лежащо болни хора

Торбички, пликове за подлоги и тоалетни столове. Ползване на подлоги без измиване

Торбичка за подлога, тоалетен стол

Торбичка за подлога, тоалетен стол

Торбички с абсорбент за подлоги и тоалетни столове

Колан за вдигане и повдигане на болен

Колан за вдигане на болни

Колан за вдигане на болни

 Колан за вдигане на болни

Облегалки за легло

Облегалка синя 0808341 MobiakCare

Облегалка синя 0808341 MobiakCare

Облегалки за легло

0807949 триъгълна облегалка за легло, възглавница

0807949 триъгълна облегалка за легло, възглавница

Триъгълна облегалка за легло, възглавница 

триъгълна възглавница

Протектори за легла и матраци, пета и лакът, калъфи и чаршафи. Дюшеци за болни на легло предпазващи получаването на рани

Протектори

Протектори антидекубитални за матраци и легла

Антидекубитален протектор за пета или лакът

Гумен кръг санитарен, антидекубитален с помпа

Безплатни помощни средства ПСПСМИ през здравната каса

Важна промяна в здравната каса НЗОК от 1 юли 2022 за хората с увреждания

От 1 юли 2022 г Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) извършва договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия (ПСПСМИ) и ремонтни дейности, като следваща стъпка за безпрепятственото преминаване на процеса от Агенцията за социално подпомагане (АСП) към касата. Актуализирана информация ще намерите в другия ни фирмен сайт на страница НЗОК Помощни средства получаване.

Правата на хората с увреждания по отношение на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия се запазват. Променя се само реда за получаване на Одобрение от здравната каса и отпускане на помощни средства и медицински изделия ПСПСМИ на правоимащите. Припомняме че възрастните хора трудно подвижни и лежащо болни също са хора с увреждания дори ако никога в живота си не са постъпвали в болница.

Вижте също НЗОК ЗАБРАНИ И ИЗИСКВАНИЯ ПСПСМИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА. НЗОК Забрани и изисквания ПСПСМИ.

РАБОТИМ СЪС ЗДРАВНАТА КАСА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ И СВОБОДНА ПРОДАЖБА

“ Воев“ Санитарен медицински магазин за възрастни хора, инвалиди и хора с увреждания в центъра на София между Пирогов и Руски паметник, ул.Шандор Петьофи № 1
 

 02/851 9962,02/851 9375, 0888 893280, SKYPE : voevisf, E mail:etvoev@abv.bg

 
Не сме дрогерията на партера!!! Ние сме магазина до нея

Санитарен магазин Воев, Руски паметник-Пирогов, София

 
 
 

Лицензирана фирма за помощни средства „Воев-София“ ЕООД, Удостоверение №099/2008 г в регистъра на ИАЛ Изпълнителна агенция за лекарствата-Агенция за хората с увреждания. Договор с НЗОК за ПСПСМИ за хората с увреждания.

*ПСПСМИ Помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия
 
Страница от специализиран сайт за помощни средства . Безплатно получаване през НЗОК здравната каса и свободна продажба. Информация за права на хората с увреждания, възрастни хора, инвалиди с ТЕЛК и хора с увреждания без ТЕЛК.