Смяна на става първи дни в къщи

След смяна на става

При сменена става първи дни в къщи 

Какво трябва да знаем и какви правила да спазваме след смяна на тазобедрена или колянна става? Помощни средства и технически изделия първите дни у дома при възстановяване след операцията и рехабилитация.  Съвети и указания на лекарите от водещи университетски болници.

При предстояща  операция на тазобедрена става подготовка на дома 

Най-важното което пациента трябва да направи е:

  1. Да подготви дома си за първите дни в къщи след изписване от болницата.
  2. Да осигури  необходимите помощни средства за за първите дни в къщи след изписване от болницата. придвижване. 

Подготовката на дома включва повдигане височината на съществуващата тоалетна чиния, както и осигуряване на  необходимите помощни средства за придвижване като патерици, проходилка и други. Повдигане височината на тоалетната чиния става с поставяне на допълнителни повдигнати тоалетни седалки, наречени също и надстройки за тоалетна чиния. Те служат за правилното възстановяване след операцията, като осигуряват необходимия ъгъл за краката и правилната височина на тоалетната седалка в седнало положение. Правило: При сядане на тоалетната чиния коленете трябва да остават по – ниско от тазобедрените стави.

Най-търсените и продавани надстройки повдигнати седалки за тоалетни чинии

Универсални надстройки с  два закрепващи притискащи винта към тоалетната чиния, бързо и  лесно поставяне и сваляне серия Mobiak.

 За хора с нормено и над нормено тегло до 250 кг.

• Модел с код 0805510 без капак 10 см на цена 68 лв и с капак 0805512 на цена 73 лв. За хора със среден ръст.

• Модел с код 0805511 без капак 15 см на цена 85 лв и 0805513 с капак на цена 89 лв. За хора с висок ръст.

За хора със хемороиди е специалната надстройка с мека повърхност  0808340 с височина 10 см цена 59 лв.

Вижте още на страница  повдигнати седалки MobiakCare. 

Подготовката на дома също включва укрепване на перилата в къщи. Монтиране на допълнителни дръжки за хващане в банята, тоалетната и другите помещения за ставане, сядане и придвижване. Най-търсените допълнителни помощни дръжки са с размери от 25 до 100 см дължина. Вакуумни подвижни без монтаж и стационарни с монтаж към стената.  Дръжки за стена, баня, вана, болнично легло.

Ако сте направили своя избор

 Може да закупите от нашия магазин • Да ни се обадите на обявените телефони, за да поръчате • Да попълните и изпратите формата за поръчка. Обслужваме всички населени места в страната с наложен платеж или банков превод. Ако не идвате в магазина желателно е да попълните формата за поръчка, за да се избегнат недоразумения за цвят, размери, модел и други.
02/851 9962, 02/851 9375, 0888 893280 в работното време на магазина.
Форма за поръчка.

   Важно! Стоките се изпращат с преглед при получаване. Проверете стоката преди да платите! Рекламации за повреда и щети вследствие на транспорта, след плащане на стоката не се признават от ЕКОНТ.

Помощни средства в къщи след операцията и изписване от болницата 

Основните необходими помощни средства за придвижване в къщи и вън от дома са патериците и проходилката за възрастни. Вижте Проходилка за 72лв.   и  Патерици за 20лв.

Помощни изделия за правилно въстановяване след операцията 

Освен патериците и проходилката лекарите препоръчват също така и: Обувалка на чорапи  и Щипка за хващане на предмети, за да се избегне навеждането, което е противопоказно. Навеждането например при обуване на чорапи или навеждане при вдигане на предмети може да увреди ставата. Тези и други подобни изделия може да  намерите в раздел Ежедневие. Лекарите препоръчват  поставяне на Възглавница за между бедрата, разделител на краката при спане Възглавница за между бедрата.

В къщи трябва да се спазват изисквания и правила за правилно възстановяване на ставата

При направена вече операция на  тазобедрена става, изписване от болницата и предварително подготвен дом остава пациента при  възстановяване в къщи да спазва изискванията и правилата за придвижване в дома, сядане и ставане от леглото и стола, слизане и качване по стълбите. Тези правила и изисквания са много важни за правилното възстановяването след операция на тазобедрена става.

Рехабилитация след операция на тазобедрена става

Сердика. Болница за рехабилитация. https://serdika.com/neobhodima-li-e-rehabilitacia-sled-operacia-na-tazobedrena-stava/

„Болничната рехабилитация започва с грижа за бързото зарастване на раната и предотвратяване опасността от образуването на тромби. След това пациентът се обучава как да се обръща безопасно в леглото, как да става и да се връща в него, как да се движи с патерици или с проходилка и т.н.“

И още. „Ако не се вземат рехабилитационни мерки, може да последват сериозни усложнения като окуцяване, изместване на протезата, дислокация на шийката на тазобедрената става, неврит и др.“

Избягване на падане. Указания на  УМБАЛ ТОКУДА.

https://acibademcityclinic.bg/tokuda/medicinski-deinosti/detaili/pod-stranica/ortopediya-i-travmatologiya/smyana-na-tazobedrena-stava

„Падане в първите седмици след операцията може да увреди новата става и да е необходима нова операция. Стълбите са предизвикателство докато тазобедрената Ви става възстановява подвижността и стабилността си. Трябва да използвате бастун, патерици, проходилка или перила, или някой за помощ, докато подобрявате и възвръщате баланса, гъвкавостта и устойчивостта си.“

Други предпазни мерки За да осигурите правилно възстановяване и да се предпазите от луксации на протезата, Вие трябва да спазвате някои специални мерки в първите месеци след операцията:

  • Не кръстосвайте краката си
  • Не свивайте тазобедрената си става повече от прав ъгъл(90 градуса)
  • Не завъртайте крака си прекомерно нито навън нито навътре
  • Използвайте възглавница между бедрата си през нощта, когато спите, докато Вашият Ортопед ви каже да не я ползвате.

Beta Clinik. Ходене с патерици.

https://beta-clinic.com/рехабилитация-след-смяна-на-ставa/

„Използването на помощни средства е задължително при смяна на тазобедрена и колянна става за период от време (консултирайте се с вашия лекуващ лекар). При избора на патерици трябва да знете, че са подходящи тези с подмишнична упора и по възможност да се регулират. Дължината на патериците трябва така да бъде нагласена, че да има разстояние от 3 -4 пръста между подмишницата и патерицата. Тежестта на тялото се поеме НЕ от подмишничната зона, а от дланите , които са разположени върху ръкохватките.

Етап 1: преместете патериците напред с около 20 см

Етап 2: Придвижете оперирания крайник на нивото на патериците

Етап 3: Придвижете здравият крак пред патериците

Правете малки, но равномерни крачки.

Качване по стълби.

Етап 1: Започнете изкачването, като поставите здравия крак на горното стъпало.

Етап 2: Преместете тежеста върху здравия крак

Етап 3: Повдигнете оперирания крак заедно с патериците.

Слизане по стълби.

Етап 1: Поставете оперирания крак заедно с патериците върху долното стъпало.

Етап 2: Пренесете тежестта внимателно върху патериците

Етап 3: Преместете здравия крак на стъпалото. „

Още информация за първите дни в къщи след изписване след операция

Как да седнем и легнем в леглото след смяна на тазобедрена става?Как да ставаме от легло с помощта на проходилка. Сядане в кола с помощта на проходилка за възрастни • Правила за сядане на тоалетен стол • Правила за ходене с патерици, изкачване и слизане по стълби с патерици • Видео в YouTube: Използване на проходилка за правилно сядане, ставане от леглото и стола или при сядане в кола. Монтиране на допълнителни спомагателни дръжки в тоалетната. В приложенията по-долу на страницата може да се запознаете и видите всичко описано по-горе.

 

Каква е ролята на помощни средства и технически изделия? Част от помощни средства и технически изделия са показани на снимката по-долу.

 

Смяна на става помощни средства

 

 

Нови изделия

Допълнителни дръжки подлакътници за монтаж към стандартна тоалетна чиния

 Стойка тоалетна чиния.

Изображение на Стол-проходилка 4 в1 за тоалет, за баня и за придвижване

Проходилка на две нива на две тапи и две колела с пейка за сядане-Проходилка на 4 тапи с пейка за сядане-Тоалетен стол с капак, седалка и легенче-Стол за баня. Всички тези изделия в едно многофункционално такова. Стол проходилка 4В1.

Още информация свързана със смяна на става.

Подготовка на дома преди и след операция на тазобедрена става

Важно при подготовката на дома и първите дни на възстановяване след изписване от болницата!  Придвижването да става с помощта на патерици и проходилка за възрастни. Да се спазват правилата при сядане и ставане от леглото и стола, при изкачване и слизане по стълби.

Повдигане на тоалетната чиния на подходяща височина след операция на става

Важно условие което трябва да имате предвид при избора на модела надстройка

Термини: надстройка за тоалетна чиния и повдигната тоалетна седалка става въпрос за едно и също изделие, приспособление повдигащо височината на съществуващата у дома ви тоалетна чиния без да я сменяте с друга по-висока. Надстройката за тоалетна чиния или иначе казано повдигната тоалетна седалка осигурява изискването  „…при сядане коленете да останат по-ниско от тазобедрените стави…“ Височината на която трябва да бъде повдигната седалката на тоалетната зависи от височината на пациента и от височината на надстройката с която повдигаме тоалетната.  

Дали да изберете бързоснемащи се и от по-нисък клас надстройки(без екстри) за повдигане на тоалетната без да махате съществуващите седалка и капак, разбира се на по-ниски цени  или да изберете по-висок клас с екстри надстройки от типа монтиращи се стабилно на мястото на съществуващите седалка  и капак зависи от състоянието и подвижноста на пациента, както и с какви средства разполагате.

Повдигнати седалки за тоалетна чиния с вградени подлакътници за опора при сядане и ставане. От по-висок клас с по-високи цени, с подлакътници за опора на ръцете и 3 степени за настройване на височината. Произход Dietz Reha Produkte от Германия SmartFix

SmartFix повдигната тоалетна седалка с подлакътници за опора на ръцете

  Изображение на SmartFix повдигната седалка за тоалетна  

За SmartFix вижте подробности на Повдигната седалка.

Избор на повдигната тоалетна седалка надстройка за тоалетна чиния

 

Повдигане на тоалетната чиния при сменена става

Повдигната седалка от Германия с подлакътници, снимката от лявата страна. Този тип надстройки изисква демонтаж на съществуващите седалка и капак. От дясно за бързо сваляне и поставяне надстройка за повдигане на тоалетната чиния от серията Мобиак. Този тип надстройки не изисква демонтаж на съществуващите седалка и капак. Още за избора на повдигнати тоалетни седалки може да намерите на страница Избор на повдигната тоалетна седалка  „Каква повдигната седалка да изберем подходяща за нашия случай и с какво да се съобразим при избора ни?“. На същата страница ще намерите цените на различните модели и конструкции, които предлагаме в сайта и в магазина ни.

 

Повдигната седалка от серията Mobiak модел 0808345 15см 

 

Видео в YouTube:  Допълнителна дръжка и повдигане на тоалетната чиния

Using the Toilet 

Едно кратко видео на Living Център за хора с увреждания в Elgin, Moray Великобритания.

Видео с инструкции за монтаж на надстройки за повдигане височината на тоалетната чиния 

На страница Магазин Воев видео помощни средства може да намерите видео с показан монтаж на повдигнати тоалетни седалки.

На същата страница има видео представяне на най-различни изделия, които предлагаме в магазина. 

Ако не сте направили своя избор на надстройка за тоалетна чиния може да видите всички модели и конструкции повдигнатите тоалетни седалки които предлагаме в сайта и магазина ни в раздел  Повдигане на тоалетни

Защо трябва да се ползва повдигната тоалетна седалка? вижте по-долу на страницата.

Придвижване и ходене с патерици и проходилки при сменена става 

 

Възглавница между бедрата препоръчвана от лекарите 

Възглавница разделител между краката при спане

Възглавница с код 0806068 с ленти за прикрепване 

От специализираните страници  с изделия от които може би имате нужда може да си изберете  Помощни средства в ежедневието Като обувалка на чорапи, щипка за хващане и други подходящи изделия.

Обувалка на чорапи. Щипки за хващане на предмети от разстояние

Отляво обувалка на чорапи и отдясно щипки за хващане на предмети от разстояние без да се навеждаме.

Защо трябва да се ползва повдигната тоалетна седалка?

С надстройките за тоалетна представляващи повдигнати тоалетни седалки височината на съществуващата тоалетна чиния се повдига така че, да се постигне условието при сядане коленете да останат по-ниско от тазобедрените стави. Височината на която трябва да бъде повдигната седалката на тоалетната зависи от височината на пациента и от височината на надстройката с която повдигаме тоалетната.

Защо трябва да се ползва повдигната тоалетна седалка?

Проф. Д-р Румен Василев Кастелов, д. м. Началник на Клиника по ортопедия и травматология, Медицински институт на МВР Рехабилитация след поставяне на изкуствена тазо-бедрена става. http://doctor-kastelov.com/рехабилитация-тазо-бедрена-става

„… • С по-висока тоалетна седалка ще намалите натоварването на бедрата и коленете.

• Трябва да избягвате ниски мебели. За да увеличите комфорта си, може да използвате възглавница при сядане.

За да предпазите Вашата тазобедрена става по време на ранното възстановяване, може да Ви посъветват да бъдат използвани различни средства и похвати, като например поставяне на триъгълна възглавница между бедрата Ви.  „Ендопротезиране на тазобедрена става“ http://zdrave.rozali.com/konsultaci-zdrave/p13692.html. Доц. д-р Васил Яблански, д.м. Началник отделение Ортопедия и травматология Токуда болница http://www.tokudabolnica.bg/bg/orthopedics-and-traumatology/total-hip-replacement

Приложения към страницата

Предпазни мерки след протезиране на тазобедрена става
Сядане в кола с помощта на проходилка за възрастни

Getting in a Car while following Posterior Hip Precautions after Total Hip Replacement

Surgery

Смяна на става, проходилка, видео

Смяна на става, проходилка, видео

Как да седнем и легнем в леглото след смяна на тазобедрена става?

How to get into bed after hip replacement surgery

Смяна на става. Как да седнем, видео

Смяна на става. Как да седнем, видео

Предпазни мерки след смяна на става:  С помощта на проходилка сядане на тоалетен стол и ставане от стола, сядане и ставане от кресло, ставане от легло...Hip Precautions

Ако се нуждаете от още информация прочетете по-долу. Подробна информация по темата смяна на става.

Съвети и указания на водещи университетски болници

 Завръщане в къщи след смяна на тазобедрена става, ендопротезиране. За по-лесно възстановяване, какво трябва да правим и какви помощни средства и приспособления можем да ползваме първите дни.

Вижте по-долу указанията на професионалистите от Болница Токуда София, УМБАЛ „Света Ана“ София, „Царица Йоанна“ ИСУЛ София.

Също така указанията на проф. Д-р Румен Василев Кастелов, д. м. Началник на Клиника по ортопедия и травматология, Медицински институт на МВР 

* Вижте също информацията по-долу Рехабилитация на ортопедични и неврологични заболявания от доц д-р Асен Алексиев, началник клиника КФМР в Университетска болница Александровска. 

 

Архив: предишнни публикации публикувани в сайта им http://www.tokudabolnica.bg/ на страница Смяна на тазобедрена става http://www.tokudabolnica.bg/bg/orthopedics-and-traumatology/total-hip-replacement. Указания на Болница Токуда София. 

Подготовка на дома ни преди постъпване в болница

Подготвяйки дома си с необходимото по списъка по-долу,  завръщайки се в къщи по-лесно ще може да се възстановите след изписването Ви от болницата. Първите дни на възстановяване и рехабилитация ще може да се обслужвате и предпазите от падане. Падане в първите седмици след операцията може да увреди новата става и да е необходима нова операция.

  • Закрепете стабилно допълнителни дръжки в банята и тоалетната
  • Перилата на всички стълби трябва да са стабилно закрепени
  • Стабилен столза ранният период на възстановяванес твърда седалка, който позволява при сядане коленете да остават по-ниско от тазобедрените стави, с твърда облегалка и две ръкохватки
  • Повдигната тоалетна седалка   Вижте повече подробности за нея по-долу на страницата.
  • Стабилна седалка или стол за баня
  • Обувалка с дълга дръжка, позволяваща да се обуете и събуете, без да сгъвате екстремно тазобедрената става и други подобни приспособления.
  • Твърда възглавница за стола, седалката на колата, която би Ви помогнала да сядате без да сгъвате коленете над нивото на тазобедрената става.
  •  Отстранете всяко нещо в дома си което би могло да Ви препъне, като килими, и постелки, електрически кабели .

Трябва да избягвате падане  бастун, патерици, проходилкаперила, или някой за помощ използвайте докато подобрявате и възвръщате баланса, гъвкавостта и устойчивостта си. Докато тазобедрената става възстановява подвижността и стабилността си стълбите са предизвикателство за Вас и трябва да се съобразявате с това и да сте особено внимателни. * Указанията са публикувани на http://www.tokudabolnica.bg/bg/orthopedics-and-traumatology/total-hip-replacement. Редактирани са от Воев съобразно съдържанието на тази страница.

Първи дни след ендопротезиране на тазобедрена става.Указания на УМБАЛ „Света Ана“ София/Окръжна болница/ публикувани на страница: http://www.sveta-anna.eu/ortopedia/After%20Hip%20Surgery.pdf . Сайт   http://www.sveta-anna.eu/

Проф. Д-р Румен Василев Кастелов, д. м. Началник на Клиника по ортопедия и травматология, Медицински институт на МВР Рехабилитация след поставяне на изкуствена тазо-бедрена става.  http://doctor-kastelov.com/рехабилитация-тазо-бедрена-става

Проф. Пламен Кинов, дмн „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, Началник Клиника по ортопедия и травматология УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ След тазобедрено ендопротезиране http://www.ortho-centre.com/bg/Sled_tazobedreno_endoprotezirane-c137#mod354

Може би от страница След операция. Първи дни вкъщи, къпане и възстановяване у дома ще си намерите подходящи изделия които предлагаме в нашия магазин. Къпане след операция. Предпазване на рани от намокряне. Първи дни на възстановяване вкъщи след операция.

След операция вкъщи къпане и възстановяване

или от страница Баня и тоалетна за здрави и за болни хора, аксесоари

Обзавеждане и конструктивни решения с подходящ дизайн за преустройство на банята и тоалетната с допълнителни приспособления и аксесоари за ползване от здрави и възстановяващи се в къщи след операции

Тоалетна и баня за здрави и за болни хора допълнителни приспособления

Първи дни след ендопротезиране на тазобедрена става.Указания на УМБАЛ „Света Ана“ София/Окръжна болница/ публикувани на страница: http://www.sveta-anna.eu/ortopedia/After%20Hip%20Surgery.pdf . Сайт   http://www.sveta-anna.eu/  Проф. Д-р Румен Василев Кастелов, д. м. Началник на Клиника по ортопедия и травматология, Медицински институт на МВР Рехабилитация след поставяне на изкуствена тазо-бедрена става.  http://doctor-kastelov.com/рехабилитация-тазо-бедрена-става

 Първите дни в къщи какво трябва да правим след ендопротезиране на тазобедрената става

Видео Ендопротезиране на тазобедрена става след счупване на бедрената шийка; Д-р Стоянов ортопед в УБ „Св. Анна“. Как да се движите с патерици. Смяна на тазобедрена ендопротеза-Д-р Валентин Стоянов

Как да ставаме от легло с помощта на проходилка

Стъпка 1 Ставайте от леглото, от една и съща страна. Това е страната на оперирания крак. Вашият лекар или рехабилитатор ще ви покажат как да движите краката правилно и ще ви помогнат в първите няколко опита, докато сте в болницата.

stavane ot leglo 1 216x177

 Стъпка 2 За завъртане на тялото в леглото използвайте помощта на лактите. Дръжте тялото си и краката изправени. Не се разрешава завъртане на оперирания крак. stavane ot leglo 2 216x192 Стъпка 3 Преместете не оперирания крак така, че да застане на ръба на леглото. През това време запазете положението на оперирания крак изправено. Дръжте се за проходилката си за опора. Не се навеждайте напред. stavane ot leglo 3 288x199

Правила за сядане на тоалетен стол

Стъпка 1 Сядайте на столове снабдени с подлакътници, с високи седалки и изправени облегалки. Избягвате ниски столове. Трябва да почувствате с краката си седалката преди да седнете. siadane 1 216x241Стъпка 2 Отпуснете ръцете си от проходилка върху подлакътниците, като запазвате позицията на оперирания крак прав и напред. siadane 2 216x229Стъпка 3 Седнете плъзгайки се в стола си. Бавно сгънете оперирания крак като остава тъп ъгъл между него и тялото. Практикувате тази техника и когато използвате тоалетна.

siadane 3 216x212

Как да ходим с проходилка

hodene 1 144x261   hodene 2 144x261 hodene 3 144x261

Стъпка 1 Поставете проходилката на известно разстояние от вас и се дръжте здраво с двете ръце.  Дръжте тазобедрената става изправена и направете  стъпка с не оперирания крак в центъра на проходилката. Избягвайте въртене на оперираната тазобедрена става.
 
Стъпка 2 Облегнете се на проходилката с цялото си тегло. Направете стъпка напред с оперирания крак. Внимавайте да не се спънете в краката на проходилката.
Стъпка 3 Вдигнете проходилка нагоре (ако не е с колела). Не забравяйте да поставите и четирите й крака на пода преди да преместите тялото си напред. Повторете движенията.
 

 

Правила за ходене с патерици

Стъпка 1 С патерици застанете здраво на място, като натискате върху дланите на ръцете си, а не си върху мишниците.

Стъпка 2 Преместете оперирания крак и двете патерици напред едновременно. Стъпка 3 Гледайте напред, направете първа стъпка през патерици с оперирания крак, последван от не оперирания.

Paterici 1 119x261 Paterici 2 119x261 Paterici 3 119x261

Правила за слизане по стълби с патерици

slizane po stylbi 1 154x261 Поставете патериците и оперирания си крак върху долното стъпало. Използвайте патериците за баланс като преместите и оперирания крак на долното стъпало. В началото, може да поискате някой да ви помогне в първите няколко опита.

Как се изкачват стълби с патерици?

izka4vane na stylbi 142x261Стойте с вашите патерици изправен до стълбите и вдигнете неоперирания крак като го поставите върху стъпалото. Използвайки патериците си и неоперирания крак се повдигнете. Сега вдигнете оперирания крак и го поставете до здравия върху стъпалото. Може да поискате някой да ви помогне при първите няколко опита докато свикнете.

какво да избягваме

След тазобедрено ендопротезиране има движения, които са опасни за новата става. При тях може да се получи изваждане (луксация) на ставата. Някои от най-рисковите сред тях са: Не позволявайте на коляното да преминава средната линия на тялото Ви. Не кръстосвайте краката.

Неправилно!

riskovi dvijeni[ 1 120x21

Сядайте с двата крака на пода, с разтворени около 10-15см колене.

Правилно

riskovi dvijeni[ 2 119x21

 * Указания на специалистите от УМБАЛ „Света Ана“ София/Окръжна болница/ публикувани на страница: http://www.sveta-anna.eu/ortopedia/After%20Hip%20Surgery.pdf . Сайт   http://www.sveta-anna.eu/. Редактирани са от Воев съобразно съдържанието на тази страница. Клиника по ортопедия и травматология УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ Проф. Пламен Кинов, дмн „Царица Йоанна“ – ИСУЛ Началник Клиника по ортопедия и травматология УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ След тазобедрено ендопротезиране http://www.ortho-centre.com/bg/Sled_tazobedreno_endoprotezirane-c137#mod354

Завъртане при сменена става

Не  завъртайте  оперирания  крак   навътре. По-добре  включете  при въртенето  двата  крака и тялото си.

Завъртане Неправилно при сменена става

Правилно завъртане при смяна на става

 
 

Навеждане напред при сменена става

Не  се  навеждайте  под  талията.  Ъгълът Когато  се  налага  навеждане  помежду  тялото  и  бедрото  трябва  да  е     добре  използвайте  някакво повече  от  900
 
Навеждане Неправилно!                Правилно   
 
 
 
 
 
 
Още по темата:
 

Рехабилитация след поставяне на изкуствена тазо-бедрена бедрена става. Указания на Доц.д-р Румен Кастелов Началник на 3-та клиника по ортопедична травматология УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”публикувани в сайта му на страница: http://doctor-kastelov.com/рехабилитация-тазо-бедрена-става. Описани са няколко начина за движения, които трябва да извършвате след като сте прекарали операция на тазобедрената става. Смяна на тазобедрена става Доц. д-р Васил Яблански, д.м. Началник отделение Ортопедия и травматология Токуда болница http://www.tokudabolnica.bg/bg/orthopedics-and-traumatology/total-hip-replacement Планиране в дома Следният списък на приспособления в дома ще Ви помогне да се завърнете в къщи по-лесно по време на възстановяването Ви в първите дни след изписването от болницата.

  • Сигурно закрепени допълнителни дръжки в банята и тоалетната
  • Стабилни перила на всички стълби
  • Стабилен стол за ранният период на възстановяване, с твърда седалка, който позволява при сядане коленете да остават по-ниско от тазобедрените стави, с твърда облегалка и две ръкохватки
  • Повдигната тоалетна седалка
  • Стабилна седалка или стол за баня
  • Пособия за самообслужване, които биха Ви помагали при самообслужване , например обувалка с дълга дръжка, позволяваща да се обуете и събуете, без да сгъвате екстремно тазобедрената става.
  • Твърда възглавница за стола, седалката на колата, която би Ви помогнала да сядате без да сгъвате коленете над нивото на тазобедрената става.
  • Отстранете всякакви килими и постелки, електрически и други кабели там където ходите в дома си, всяко нещо което би могло да Ви препъне.

За да осигурите правилно възстановяване и да се предпазите от луксации на протезата, Вие трябва да спазвате някои специални мерки в първите месеци след операцията:

  • Не кръстосвайте краката си
  • Не свивайте тазобедрената си става повече от прав ъгъл(90 градуса)
  • Не завъртайте крака си прекомерно нито навън нито навътре
  • Използвайте възглавница между бедрата си през нощта, когато спите, докато Вашият Ортопед ви каже да не я ползвате.

Още по тази тема публикувана в интернет Orthomedicus.bg. д-р доц Свилен Тодоров Информация за пациентите с ендопротезирана тазобедрена става Спете с възглавница между краката поне 8 – 12 седмици след операцията. Слагайте възглавницата между краката си, когато се обръщате в леглото. Завъртането става само през здравата страна. Може да се спи върху оперираната страна при липса на болка – обикновено след около месец. Никога не кръстосвайте краката! От д-р доц Свилен Тодоров на същото място може да научите как се извършва следоперативна рехабилитация и дейности в ежедневието в банята, автомобила, кухнята, сядане и ставане, придвижване с патерици и… Например при ходене с патерици последователност патерици-болен крак-здрав крак, в банята столче и дръжка на стената за опора, в автомобила златно правило нагоре първо здравия, надолу първо болния…

След поставяне на изкуствена колянна става рехабилитация

Част от публикация на  професор доктор Румен Кастелов в  официалната му страница в интернет

Рехабилитация след поставяне на изкуствена колянна става. 

Проф. Д-р Румен Василев Кастелов, д. м. Началник на Клиника по ортопедия и травматология Медицински институт на МВР

В легнало положение

За да помогнете за подобряване на гъвкавостта в коляното Ви докато сте в легнало положение, поставете навита на руло хавлиена кърпа под вашия глезен. Когато отпуснете коляното, може да почуствате леко опъване в областта на бедрото.

Сядане от легнало положение. С помощта на проходилка

Смяна на колянна става Сядане от легнало положение

сядане от легнало положение

Смяна на колянна става С помощта на проходилка Първите няколко дни Вашият лекар или рехабилитатор може да премести и задържи краката Ви. Скоро ще можете без чужда помощ да сядате на леглото с крак, поставен на малка табуретка. Ще бъдете инструктирани да стягате и отпускате мускулите на оперирания крак. За известно време Вашият лекар или терапевт може да ви помага при изправяне. около кръста Ви може да се постави колан, с който да Ви подкрепят в случай, че усетите нестабилност или световъртеж. На оперирания крак може да се постави шина, за да се избегнат нежелани движения при изправено положение. С помощта на проходилка. Щом можете да се изправите, вече можете да ползвате проходилка, която да Ви помогне да запазите равновесие. Първоначално ще Ви бъде казано да отпускате само малка част от теглото си на оперирания крак при ходене. Когато коляното Ви стане по-стабилно, Вашият лекар ще Ви разреши да увеличите тежестта поемана от оперирания крак

Ходене с помощта на проходилка и патерици 

правилата са както показаните по-горе при смяна на тазобедрена става.

 
Воев, санитарен магазин за възрастни хора, инвалиди и хора с увреждания в центъра на София между ПИРОГОВ и Руски паметник,
ул.Шандор Петьофи № 1, 02/8519962,02/8519375, 0888 893280, SKYPE : voevisf 

Важно. Не сме дрогерията!

Санитарен магазин Воев, Руски паметник-Пирогов, София

Лицензирана фирма за помощни средства „Воев-София“ ЕООД, Удостоверение №099/2008 г в регистъра на ИАЛ Изпълнителна агенция за лекарствата-Агенция за хората с увреждания. Договор с НЗОК за ПСПСМИ за хората с увреждания.

*ПСПСМИ Помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия