Стикер „инвалид“

Скоби с талон за паркиране като инвалид

 

20 март 2018 П.Д. Скоби с талон за паркиране като инвалид

Здравейте! Пиша Ви относно мои неприятности за паркирането ми в синя зона на град. Сливен. Аз съм от Пловдив и не познавам града. Имам ТЕЛК-ово решение и съответно талон за паркиране като инвалид. В Пловдив, Бургас, Варна и дори Слънчев бряг не съм имала никакви неприятности (да ми поставят скоби), когато съм паркирала на места след знака, обозначаващ Синята зона, ако местото за инвалиди е заето. За първи път съм с кола в град Сливен…. Надявам се да ми звъннете на мобилен телефон …., за да Ви разкажа „одисеята“ си и да получа съвет как да се справя с поредната подигравка като инвалид. Благодаря предварително.

 

Отговор на Георги Воев

Здравейте, трудно мога да Ви дам съвет. Това което зная от служителите на Градска мобилност София е че се зачита само паркиране на мястото за инвалид и то до 4 часа дори ако това място е заето от друг автомобил и Вие не можете да паркирате там. Случая съм го описал на страницата от моя сайт https://voevmedical.com/
Стикер „инвалид“ https://voevmedical.com/информация/архив/паркиране-със-стикер-инвалид

Архив

 

*Информацията по-долу е актуализирана в различно време. Премахнал съм директното извикване на „връзките“ поради не актуални за момента, но е видно от къде е получена информацията

 Паркиране със стикер“инвалид“-вижте по-долу актуализация на 15.01.2013 г.

Паркиране на автомобили управлявани от хора с увреждания или превозващи хора с увреждания на територията на Столична община в зоните с почасово платено паркиране. Синя зона.Паркиране със стикер „инвалид“

Информация от 09.08.2012 г

Важно за всички , които паркират в София в зоните с почасово платено паркиране използвайки стикер“инвалид“!

По повод на зачестилите глоби и поставянето на скоби на автомобили със стикер“инвалид“ паркирали на места за хора с увреждания/инвалиди/ важно е да знаете освен всичко друго и:
Мястото за паркиране до 4 часа безплатно със стикер на автомобила „инвалид“ поставен отпред и отзад на автомобила, когато не е маркирано със синя боя на платното е мястото непосредствено след пътния знак за „инвалид“ по посока на движението. Паркираните автомобили пред знака се считат на общо основание и им се поставят скоби т.е. трябва да си платят независимо от това че са на хора с увреждания и имат стикер“инвалид“. Това най-вече не го знаят хората с увреждания, които пристигат в София от другите населени места, най- често в района около Пирогов и болниците в централната част на София попадащи в районите със синя зона.
Тези от София, които вече са ги глобили един път, обикновено знаят какво да правят, но тези които пристигат от другаде попадат в капан , ако не съобразят че паркирането на специалните места ако не са обозначени със синя боя на платното са след знака. Когато мястото е в друга част на платното за движение има стрелка показваща къде е точно мястото за паркиране.

Начин за обозначаване на автомобили на хора с увреждания:
Център за градска мобилност инф.10.08.2012г.

При и по време на паркирането в „СИНЯ ЗОНА“, притежателят на картата е длъжен да я постави в долния десен ъгъл на предното стъкло на автомобила, откъм вътрешната му страна.

Картата се поставя в залепения на предното стъкло на ППС прозрачен пластмасов държач така, че лицевата и страна, с изображението на международния знак „Инвалид“ на плътен син фон, да е ориентирана навън.

Служителите на общинското дружество „Център за градска мобилност“ ЕООД – поделение „Паркиране и мобилност““ могат да се извършват контролни проверки, доколко преференциалното служебно паркиране е извършено при спазване на нормативните изисквания, както и да изискват доказателства от водача на съответното ППС, за това, че е паркирано при и по повод обслужване на лицето притежател на картата, с която същото ППС е обозначено.
http://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/preferencialno-parkirane-na-pps-prevozvashti/26/nachin-za-oboznachavane-na-avtomobili

Преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания

На територията на Столична община в зоните с почасово платено паркиране, се осигуряват определен брой фиксирани и обозначени места за преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания.

Местата за паркиране са с възможно най-добър достъп от входовете и подходите към тях и се обозначават с пътен знак Д21 „Инвалид” и с плътна пътна маркировка с изобразен международния символ „Инвалид”.
http://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/preferencialno-parkirane-na-pps-prevozvashti/p/1

За новите промени , които влизат в сила от 01.09.2012 г. може да научите на сайта на „Център за градска мобилност“ гр.София. Връзка с този сайт е дадена по-долу.    Център за градска мобилност“ София

 

Актуализация на темата на 15.01.2013 г.

 Отмениха наредбата за паркиране на инвалиди:

публикация на 15.01.2013 г. 12.40 ч. в www.novini.bg /news

 

Решението е на Административния съд в София

Административен съд София – град (АССГ) отмени като незаконосъобразна разпоредбата на чл. 51, ал. 5, включително Приложение № 11 към нея, от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, приета с протокол от 22. 07. 2010 г.

Делото е образувано по жалби на двама граждани срещу приетите в Приложение № 11 критерии за право на издаване на т.нар. карти за преференциално паркиране на хора само с определени видове увреждане, а не на всички хора с увреждания, съобщиха от пресцентъра на съда. Съдът счита, че правото на достъпна градска среда е признато за всички хора с увреждания, независимо от степента им на увреждане. С въпросната разпоредба се нарушава равнопоставеността на гражданите с увреждания.

Не е ясно дали критериите, залегнали в Приложение № 11, обхващат наистина всички „най-затруднени” (например не са включени лица с трайно намалена работоспособност поради психични, бъбречни, онкологични и др. заболявания).

Съдът е приел, че регламентацията, ограничаваща достъпа до местата за паркиране на необхванатите от посочените критерии хора с увреждания, е в нарушение на Конституцията, Закона за защита от дискриминация и Закона за интеграция на хората с увреждания.
Решението на АССГ може да се обжалва пред ВАС.

Автор: Novini.bg

Отразяване на новината в медиите

подредена от http://radar.bg :

1. Част от инвалидите са ощетени при паркиране, реши съдът  15 януари 2013 20:50″Сега“

Столичната община е нарушила конституцията и още два закона със спорната наредба за паркиране, става ясно от решение на административния съд. Според него текстовете, които дават право на преференциално паркиране в платените зони на хората с увреждания, са незаконни, тъй като ..… цялата статия на http://www.segabg.com/article.php?id=632432

2. Инвалиди осъдиха София заради синя зона 15 януари 2013 19:32 24 часа 24 часа

Столичната община трябва да предостави преференциално паркиране в синя зона на всички хора с увреждания, а не само на определени категории инвалиди. Това постанови вчера административният съд в София и по искане на двама граждани отмени текстове от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община… цялата статия на http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1719746

Информацията е актуализирана и във форум в сайта на „Национална мрежа на хората с увреждания“

в темата“ Паркиране със стикер „инвалид“ открита от Георги Воев

на страница http://www.network-hv.com/forum/2-vsyakakvi-temi/2073-parkirane-sas-stikerinvalid

 

„Воев“ 02/8519962,8519375, 0888 893280, SKYPE : voevisf, E mail:etvoev@abv.bg
между ПИРОГОВ и Руски паметник, ул.Шандор Петьофи № 1

Не сме дрогерията на партера! ние сме магазина до дрогерията

Лицензирани фирми за помощни средства „Воев“:
„Воев-София“ ЕООД, Удостоверение №099/2008г. на МТСП-Агенция за хората с увреждания.
„Воев-Георги Воев-Стефанка Воева“ ЕТ, Удостоверение №024-I/2013г.

Специализиран сайт за помощни средства за възрастни хора, инвалиди с ТЕЛК и хора с увреждания без ТЕЛК. Безплатни с целева помощ от „Социално подпомагане“ и свободна продажба. Права на хората с увреждания. https://www.voevmedical.com/