Болестта на Бехтерев

За хора с болестта на Бехтерев как да живеят самостоятелно, без да зависят от близките си

Страница от поредицата Заболявания и помощни средства в ежедневието

 

 Повода да напиша тази страница е публикацията на доц. Божидар Ивков КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА ХОРА С БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ. КАК ДА ЖИВЕЕМ САМОСТОЯТЕЛНО, БЕЗ ДА ЗАВИСИМ ОТ БЛИЗКИТЕ СИ…

доц. Божидар Ивков публикация в http://www.revmatologia.org и  https://bojidarivkov.wordpress.com/2012/10/29/кратък-наръчник-за-технически-помощн

По-долу на страницата съм публикувал пряка връзка към пълния текст на КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА ХОРА С БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ от доц. Божидар Ивков

 

Уточнение от инж.Георги Воев, Управител на „Воев-София“ ЕООД, Удостоверение №099/2008г. на МТСП-Агенция за хората с увреждания: Мога да бъда полезен с техническите помощни средства, които предлагам и са подходящи за хората с болестта на Бехтерев. Част от наръчника за технически помощни средства за хора с болестта на Бехтерев публикувам с любезното съгласие и разрешение на доц. Божидар Ивков. С наклонен шрифт са добавените от мен преки връзки към помощни средства от моя сайт https://voevmedical.com/, а текстовете без наклонен шрифт са от публикацията на доц. Божидар Ивков.

 

1. При ограничен на обем на движение в раменните стави
1.1) Гребен и четка с удължена дръжка (LONG-HANDLED COMBS AND BRUSH
1.2) Ролка с удължена дръжка за къпане(ROLL A LOTION)
2. При ограничен на обем на движение на гръбначния стълб и тазобедрените стави
Обикновено при болестта на Бехтерев проблемите с тазобедрените стави настъпват след като вече има известни ограничения в подвижността на гръбнака. Първият проблем, с който се сблъскват хора, с ограничена подвижност в тези две важни области на опорно-двигателния апарат, е невъзможността или големите затруднения да вдигнат някакъв малък предмет, който са изпуснали – ключ, монета, банкнота и др. Тук на помощ идва щипката за хващане на предмети от разстояние.

 

2.1) Щипка за хващане на предмети от разстояние EASY GRASP REACHER
щипка пистолет за хващане на предмети хориз 158х272

 

Щипки за хващане на предмети от разстояние

Щипки за хващане на предмети от разстояние

С тези щипки могат не само да се вдигат предмети от пода, но и да се свалят по-малки предмети от по-високи места. Нещо повече, с тях могат да се изваждат попаднали (изпуснати) дребни предмети в тесни пространства между стени и мебели. Подходящи са еднакво и за мъже, и за жени. 

2.2) Обувалка за чорапи (BREVETTY SOCK AND STOCKING AID// SOCK&SOCKING AID)

 

Обуване на чорапи с обувалка

Обуване на чорапи с обувалка

 

3. При проблеми с мобилността
3.1) Бастуни
 
3.1.1. Гумички (тапи) за бастуни, патерици и канадки
Гумичките, които се поставят в края на този род помощни средства трябва да са качествени… При най-малкото изтриване (заглаждане) на грайфера стават хлъзгави и могат да подведат човек и той да падне.

 

Накрайник против приплъзване.. Тапа, стъпка за бастуни

Накрайник против приплъзване. Тапа, за бастуни и канадки FDI

 

Стъпка, тапа, накрайник против плъзгане за канадки

 

3.1.2. Шип за лед за бастуни, патерици и канадки Шипът за лед е важно допълнение към бастуна, патериците и/или канадките. Поставя се лесно и бързо. Използва се през зимата при поледица и има за цел да предпази ползвателя на помощното средство от подхлъзвания и падания, които могат да се предизвикват от самата гумичка, особено ако грайферът й е поизтрит и износен.  
Шипът за лед лесно се повдига нагоре, когато се прецени, че не трябва да бъде използван. Внимание: винаги повдигайте шипа за лед нагоре когато влизате в магазин, поликлиника или друга публична сграда, в която подът е от мозайка, мрамор или друга хлъзгава настилка.

 

Бастун регулируем с шип

Бастун регулируем с вграден шип

Бастун с шип за сняг и лед, регулируем

 

3.2) Патерици

3.3) Канадки
Подобно на бастуните и патериците, т.нар. канадки също се срещат в най различни форми, модели и цветови гами. Обикновено специалистите препоръчват ползването на канадки, а не на патерици, освен в случаите, когато няма изрично лекарско предписание за известен период от време да се ползват патерици.
Канадките са изключително удобни, ергономични и сигурни помощни средства. Те трябва да бъдат снабдени с добри гумички (тапи, накрайници). 

 

 

 

Канадки от серията FDI Франция

Канадки от серията FDI Франция

 

Канадки от серията FDI Франция с накрайник против приплъзване, мека подложка на ръкохватката

3.4) Приспособления за баня, подходящи за хора с болестта на Бехтерев

 

Важен елемент в процеса на изграждане на удобна баня за хората с Бехтерев е височината на тоалетната. Особено за хората с анкилоза на едната или двете тазобедрени стави. Подходящата височина може да бъде постигната чрез поставяне на вградена в стената тоалетна чиния, която да се монтира на удобна за човека с Бехтерев височина.

 

Височината на тоалетната чиния може да се променя с поставянето на надстройка за тоалетна чиния или така наречените повдигнати седалки. Те се поставят върху обикновена стандартна тоалетна чиния, която вече я имате монтирана и не се налага да я сменяте.

 

Монтирана надстройка на мястото на седалката и капака

Монтирана надстройка с подлакътници на мястото на седалката и капака на стандартна тоалетна чиния

 

Монтирана надстройка за тоалетна чиния

Монтирана надстройка за тоалетна чиния без да се свалят капака и седалката на съществуващата тоалетна чиния

 

Всички надстройки за тоалетни чиния

Повдигнати тоалетни седалки от серията MobiakCare

Цитат от доц. Ивков за заключение

„Всеки трябва сам да реши за себе си: а) дали се нуждае от някакво помощно средства, б) от какво помощно средство се нуждае и в) как да го намери.
Както се казва: „Нуждата е голяма сила, закон променя”.
Не трябва да чакате някой друг да ви подсеща, от какво се нуждаете.  ЗАПОМНЕТЕ! НИКОЙ, С НИЩО НЕ Е ВИНОВЕН ЗА ВАШЕТО СЪСТОЯНИЕ! НИКОЙ С НИЩО НЕ ВИ Е ДЛЪЖЕН! ПРЕДИ ДА ОЧАКВАТЕ ИЛИ ДА ПОМОЛИТЕ ЗА ПОМОЩ, ТРЯБВА САМИ ДА СЕ БОРИТЕ ЗА СВОЯТА ФУНКЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ“

Помощни средства

Помощни средства за възрастни хора, болни, инвалиди и хора с увреждания

Помощни средства-информация обща

Ако сте направили своя избор

Заповядайте в магазина или се обадете на телефоните ни 02/8519962, 02/ 8519375, 0888 893280. Може да поръчате или пишете на електронната ни поща E mail: help_voev@abv.bg . За ваше удобство най-долу на страницата има форма за поръчка.

Ако сте в София може да посетите нашият магазин. Намира се в центъра на София, между Пирогов и Руски паметник.

Ако не сте от София можем да ви изпратим избраното от вас с куриерска фирма. Ако имате близки в София могат избраното от вас да го видят в магазина ни и още нещо могат да направят. Близките ви избраното от вас  може да да го изпратят на адреса ви. Това можем да го направим и ние ако желаете.

 

КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА ХОРА С БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ от доц. Божидар Ивков

 

Магазин за помощни средства „Воев“ в центъра на София, Руски паметник-Пирогов, ул.Шандор Петьофи № 1, 02/851 9962, 02/851 9375, 0888 893280

 

Свободна продажба и продажба с помощ от Агенция за социално подпомагане на санитарни материали, технически помощни средства и приспособления за здрави и болни, хора с увреждания, инвалиди и възрастни хора

Важно! Не сме дрогерията

 

"Воев" магазин санитарен за помощни средства, медицински изделия и санитарни материали в центъра на София Пирогов-Руски паметник, ул. Шандор Петьофи №1, 02/8519962, 02/8519375, 0888 893280

„Воев“ магазин санитарен за помощни средства, медицински изделия и санитарни материали в центъра на София Пирогов-Руски паметник, ул. Шандор Петьофи №1, 02/8519962, 02/8519375, 0888 893280

Лицензирани фирми за помощни средства, приспособления и медицински изделия „Воев“

„Воев-София“ ЕООД, Удостоверение №099/2008г. на МТСП-Агенция за хората с увреждания.
„Воев-Георги Воев-Стефанка Воева“ ЕТ, Удостоверение №024-I/2013г. на МТСП-Агенция за хората с увреждания.

Форма за поръчка

Поръчай сега

    Форма за поръчка "Воев-София" ЕООД (не е електронна търговия!)

    Преди да попълните формата, моля прочетете указанията най-долу:

    Име и фамилия(задължително).

    Вашият телефон (задължително).

    Вашият Email (задължително)

    Указания за правилно попълване на формата: Важно. Наложен платеж за сметка на Получателя с „Еконт Експрес“! Ако е до поискване, впишете Еконт-адреса на офиса на ЕКОНТ. За да да получите фактура трябва да обявите задължително в поръчката това желание. Ако не сте обявили предварително издаване на фактура не можете да получите от ЕКОНТ документ за плащане "пощенски паричен превод" задължителна част от фактурата. Подадени поръчки до 15.00часа се изпращат по куриер същият ден. Поръчки без посочен телефон, имена и адрес за доставка НЕ се обработват! Важно: За да Ви обслужим навреме в срок и да получите това което сте поръчали спазвайте инструкцията за попълване.
    Важно! Стоките се изпращат с преглед при получаване. Проверете стоката преди да платите! Рекламации за повреда и щети вследствие на транспорта, след плащане на стоката не се признават от ЕКОНТ.Знаете ли че: Възможност от Еконт за два пъти по-ниска такса за наложен платеж - 1,45%, когато платите с ecoints или банкова карта.
    За продажби на едро пишете на etvoev@abv.bg

    Ако нещо ви затруднява обадете се на обявените ни телефони.